Bevisat till slut: Fansen frias för läktarkatastrofen i Hillsborough

Polisen mörkade fakta i utredningen - vittnesmål manipulerades

96 fotbollsfans dog i Hillsborough 1989. Foto: AP

15 april 1989 förblir den engelska fotbollens mörkaste stund. 96 människor klämdes till döds på Hillsboroughs kortsidesläktare i Sheffield. Etablissemanget lade skulden på de drabbade Liverpoolsupportrarna. Aspackade, aggressiva och utan biljetter hade de trängt sig in på arenan, dödat sina egna, kort sagt.

Poliskällor lät också pressen veta att de plundrat lik och hindrat ambulanspersonal från att rädda liv. Anklagelserna speglade stämningarna i Thatchers Storbritannien, där den arbetardominerande fotbollspubliken beskrevs och behandlades som avskum.

I verkligheten var det förödande tumultet följden av en illa skött polisinsats. Supportrar leddes in på överfyllda sektioner. Man var rustad för strid, inte säkerhet, vilket försvårade räddningsarbetet. Sanningen har sakta sipprat fram genom oförtrutet arbete av efterlevande och engagerade fans, samt bekräftats i rapporter. Juridiska påföljder och politiskt ansvarstagande har emellertid saknats och misstänkliggörandet av fansen fortsatt.

Sanningen ser dock ut att segra till sist. I onsdags lade Hillsborough Independent Panel – en fristående regeringskommisson, den första med full arkivtillgång – fram sitt slutbetänkande.

Fansen frikänns. Polisen bär huvudansvaret och orkestrerade en omfattande mörkläggnings- och smutskastningskampanj. Hundratals vittnesmål har manipulerats.

Att David Cameron omedelbart bad de efterlevande om ursäkt vittnar om resultatens sprängkraft. Premiärministerns erkännande är befriande, men påminner också om klassföraktet och brutalitet under Thatcher, alltjämt hyllad av borgerligheten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.