Förstatligande löser inte vårdens problem
Replik från Timbro om vårdköerna
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2019-08-13 | Publicerad 2019-08-12
REPLIK. Vårdköerna rekordökar. I sommar har drygt 100 000 patienter väntat i mer än 90 dagar på specialistbesök eller operation, vilket gör tillgängligheten till det största problemet i vården.
Kristdemokraterna vill centralisera vårdorganisationen, och hänvisar bland annat till Nederländerna som positivt föredöme.
Det är välkommet att KD tar upp Nederländernas exempel, men deras slutsats av varför landet lyckats korta vårdköerna är fel.
En utvärdering från OECD som analyserat effektiva reformer för kortare väntetider finner inget som pekar på att förstatligande leder till bättre tillgänglighet.
Detta bekräftas också av att Schweiz, landet med nästan obefintliga väntetider, har en decentraliserad vårdorganisation, samtidigt som Irlands och Storbritanniens centraliserade system gett upphov till Europas längsta köer.
Vad länder med hög tillgänglighet har gemensamt är snarare en finansieringsmodell som skiljer sig från den svenska – en försäkringsfinansierad sjukvård med hög konkurrens mellan både försäkringsgivare och vårdutförare.
Schweiz och Nederländerna har reformerat sjukvården med några av världens bästa resultat och format en vårdmarknad med stor transparens, valfrihet och tillgänglighet.
OECD bekräftar dessutom att denna form av finansiering kortat köerna. Nederländerna har tack vare sin reform halverat nästan alla väntetider till vården det senaste decenniet.
Erfarenheterna visar att det är fullt möjligt att korta köerna och behålla en jämlik tillgång till vården. Men vi måste dra rätt slutsatser av andra länders lyckade exempel.
Lösningen är inte mer centralisering – utan en reform mot mer privat finansiering.
Warda Fatih, rapportförfattare om vårdfinansiering, Timbro
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.