Varför är det ingen som granskar mig?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-03-20

Anna Troberg, Piratpartiet: Medier och andra partier har en slapp inställning till EU-valet

Anna Troberg, Piratpartiet.

Om ett par månader går Europa till val. Det är ett viktigt val. Mer än 60 procent av de beslut som passerar riksdagen kommer från EU. Trots detta tar varken riksdagspartierna eller media EU-valet på allvar. Istället hafsar man förbi EU-valet till förmån för det hägrande riksdagsvalet.

Inför supervalåret 2014 beslutade riksdagen att uppmuntra valdeltagandet. Föga förvånande valde man att uppmuntra det genom att allokera 44 miljoner till sig själva, i form av ett bidrag till partierna för informationsinsatser inför valen. Man gav sig själva pengar till valkampanjande.

Bidraget fördelas i två omgångar, en för de nationella valen och en för EU-valet. De partier som har mandat i riksdagen får dela på potten för de nationella valen. Därefter får de partier som har mandat i Europaparlamentet dela på en viss del av EU-valspotten. Resten av EU-valspotten fördelas märkligt nog bara mellan riksdagspartierna.

84,63 procent röstade i riksdagsvalet 2010, medan bara 45,53 procent röstade i EU-valet 2009. Det är anmärkningsvärt att man väljer att fördela pengarna på ett sätt som gynnar valdeltagandet i det val som minst behöver det. Piratpartiet, det parti som anses ha bidragit mest till ökat valdeltagande 2009 fick finna sig i att se pengar ämnade för ökat valdeltagande i EU-valet gå till riksdagspartier baserat på föga mer än att dessa partier ville ha mer klirr i valkassan.

Riksdagspartiernas degradering av EU-valet är monumental. Med två månader kvar till EU-valet lyser partiledare och ministrar med sin frånvaro i EU-debatten. Ett flagrant exempel är den partiledardebatt som TV4 skulle ha sänt den 20 maj. Den är inställd för att statsminister Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund och Annie Lööf vägrade delta.

Den partiledare som inte skulle orka masa sig iväg till en tv-sänd partiledardebatt på bästa sändningstid fem dagar före ett riksdagsval skulle anklagas för tjänstefel. Men, nu är det ett EU-val och då bryr sig inte ens medier om det.

I den mån medier alls bryr sig om EU-val, så slarvar man. DN:s Hanne Kjöller ondgjorde sig över Piratpartiets Christian Engströms inbillade inaktivitet i parlamentet och i sociala medier. Hennes antaganden vilade dock, som Kjell Häglund visat i IDG, på research som inte sträckte sig längre än till hur ofta hennes egen tidning valt att publicera Engström, inte utifrån faktisk aktivitet.

Var är det verkliga granskningen? Jag är partiledare och en av toppkandidaterna för ett parti med två mandat i Europaparlamentet. Så vitt jag vet har ingen journalist lagt energi på att granska mig. Sköter jag min privatekonomi? Har jag varit i trubbel med rättvisan? Vilken aktivitet har jag haft i sociala medier och på tidningarnas debattsidor?

Det ger inga krigsrubriker att rapportera om att jag sköter min privatekonomi, att jag inte har varit i trubbel med rättvisan, att jag är hysteriskt aktiv i sociala medier eller att jag är Sveriges mest aktiva partiledare på tidningarnas debattsidor. Det torde dock vara intressant för väljarna att veta att jag är en stabil och engagerad person.

Demokrati kräver engagemang. Det är oärligt att lägga skulden för det låga valdeltagandet i EU-valen på väljarna. När både riksdagspartier och medier tillbringar valrörelsen på sofflocket, så är det föga förvånande att väljarna tillbringar valdagen där.

Du som väljare bär inte skulden. Du bär hoppet. När medier inte ställer frågor, så kan du ställa dem själv. När politiker inte orkar bry sig, så kan du bry dig. På soffan kan ingen höra dig skrika, men i vallokalen är du en superhjälte med makt att rädda världen.

Anna Troberg,

partiledare Piratpartiet

Följ ämnen i artikeln