Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

I vilket syfte använder ni ordet hemliga?

I kölvattnet efter alla ”chocker” och ”kupper” har det tydligen blivit dags att göra nyheter ”hemliga”. Varje dag får vi nu läsa om kändisars ”hemliga” förehavanden trots att det sker helt öppet. Vi fick läsa om Djurgårdens ”hemliga” taktik för att få tillbaka formen, trots att tränaren själv kommenterat det hela inför mikrofonerna, och Carolas ”hemliga” uppladdning skedde på en förstasida i er bilaga.

Ordet hemlighet betyder att ett fåtal känner till det. När ni skriver om saker som redan är kända för allmänheten eller inte alls ÄR någon hemlighet, ja då undrar man självklart i vilket syfte ni måste använda ordet ”hemliga”?

Svar: Det här med mediernas missbruk av förstärkningsord dyker väldigt ofta upp bland de frågor jag får till Hörru Anders-spalten.

Och jag kan inte annat än hålla med den här gången också. Vi måste spara de dramatiska orden till dess något verkligt dramatiskt har hänt.

Ortsdatera gärna fler artiklar

Varför kan inte Aftonbladet ortsdatera artiklarna? Ibland tvingas man läsa tio-tjugo rader under ingressen innan man får klart för sig var det ägt rum – det som artikeln handlar om.

Dessutom kan det ju vara intressant att redan på ett tidigt stadium få en uppfattning om någon eller något i närområdet berör just den läsaren.

Svar: Vår policy är enkel. Artiklar som skrivs utanför centralredaktionen vid Globen i Stockholm ortsdateras. Det gäller både orter i Sverige och utomlands. Dessutom kompletteras ofta artiklarna med en liten karta som visar var orten är belägen.

Störs av öknamnsanvändningen

Är det bara jag som störs av att man använder öknamn på personer som figurerar i artiklar. Ta till exempel affärsmannen Stefan Eriksson alias ”Tjock-Steffe” där man anspelar på hans fysiska företräden i öknamnet.

Hur skulle Aftonbladets anställda reagera om vi började använda öknamn på dem också och började tala om Dryg-Hacke, eller Dum-Lotta för att nämna några?

Nej, antingen så använder man riktiga namn eller också pseudonymer som inte är nedsättande.

Svar: Jag tycker du har helt rätt, ”Tjock-Steffe” är nedsättande inte bara mot Stefan Eriksson utan även mot andra överviktiga personer. Själv kallas jag för ”Gubben”, (ibland t o m ”Gubbjäveln”) här på jobbet.

Varför koppla ihop mc med döden?

”Mc-döden tog två.” Vad är det för uttryck ni använder er av? Som om det är en ny form av pest. För det är så det låter, som en sjukdom som tar liv! Det kallas för olyckor.

För inte brukar ni skriva ”gatu-döden tog en ny” när någon dör på gatan eller ”en till dog i bil-döden”. Nej, så varför koppla ihop mc med död?

Det räcker väl med att vi mc-förare är väl medvetna om att någon som känner någon troligtvis kommer att dö i år.

Svar: Håller med dig om att mc-döden låter lite konstigt. Tanken hos rubriksättaren har nog varit att berätta att två mc-förare dött i en olycka. Men det finns fler exempel. Jag har många gånger läst om ”fotbollsvåldet”, ”dödsvirus”, ”dödsdroger” och ”drunkningsdöden” för att ta några exempel.?