Ett rödare EU blir ett klåfingrigt EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-05-06

Annie Lööf (C): S i EU-parlamentet driver en fjärde beskattningsnivå

EU-valet riskerar ett lågt valdeltagande då allt för få känner att EU-politiken berör dem. Men de vi röstar in i EU-parlamentet kan göra stor skillnad i vår vardag.

Stefan Löfvens kollegor vill till exempel införa skatt på EU-nivå, de vill köra över parterna på svensk arbetsmarknad genom att skapa en ny europeisk arbetsmarknadsbyrå och de vill begränsa den fria rörligheten och möjligheten för människor att åka över gränserna för att jobba. Om detta vill jag debattera med Mikael Damberg (S) i dagens riksdagsdebatt.

Varje år beskattas miljontals svenskar av kommun, landsting och stat. År 2012 var det med sammanlagt över 1570 miljarder kronor. I EU-parlamentet driver Socialdemokraterna att Sverige ska tvingas få en fjärde beskattningsnivå, styrd från Bryssel.

Centerpartiet säger skarpt nej till denna centralism. Lösningen på EU:s gemensamma problem är inte att mer makt flyttas längre från människor. I stället ska EU göra färre saker, men göra dem bättre.

Skattefrågan är en tydlig skiljelinje när det gäller partiernas syn på vad EU ska syssla med. Det som diskuteras och riskeras om det blir fler socialdemokrater i Bryssel är en extra skatt på banker och deras finansiella handel. Det kanske låter harmlöst, men som de flesta förstår skulle notanför denna extra skatt skickas direkt till den kund som sitter med bolån eller pensionssparande.

Lika lite som bilindustrin betalar bilskatten så skulle finansindustrin betala en transaktionsskatt. I stället är det vanliga människor som skulle få betala högre avgifter på banktjänster och högre räntor på sina bolån. Saker som direkt märks i den egna plånboken. Studier i Danmark visar dessutom att en EU-skatt skulle innebära att den danska pensionären riskerar att få 700 kronor mindre i månaden. Det svenska tjänstepensionssparandet, som är mer fokuserat på aktiehandel än det danska, skulle riskera att drabbas ännu hårdare.

Att öppna dörren för skatter på EU-nivå innebär en stor risk för mer maktförflyttning till Bryssel. Vilka ytterligare företagsskatter kommer de röda att vilja införa?

När Stefan Löfven säger att alla beslut från EU ska jobbgranskas borde han börja med sina egna förslag. På samma sätt som högre skatt på arbete leder till att färre jobb så leder minskad handel inom unionen till sämre förutsättningar för svenska företag och därmed försvenska jobb. Socialdemokraternas så kallade jobbpolitik är inget annat bara retorik för att skyla över massiva skattehöjningar.

De konkreta besked som Socialdemokraterna lämnar är få, men vissa ställningstagande har en glasklar effekt:

EU blir klåfingrigare.

Unga människor som har visstidsanställning lämnas i sticket.

Förslaget om ett fackligt veto hindrar människor från att röra sig över gränser.

EU:s fria handel och rörlighet för varor och tjänster har bidragit till att skapa världens största ekonomi. Det tycker vi är fantastiskt. Men Centerpartiet menar att EU vare sig ska få en beskattningsrätt, lägga på moms på svenska syjuntor och fotbollsklubbar, reglera hur mycket eller lite vi arbetar eller peta i den svenska strejkrätten. Kort sagt vill vi att EU ska göra färre saker, men göra dem bättre. EU ska ta större ansvar för miljöfrågorna men låta bli våra nationella frågor som vi avgör bättre på hemmaplan.

Inriktning för EU-politiken avgörs av de val vi gör den 25 maj. Fler röda röster riskerar både jobb och skattetryck för vanligt folk. En borgerlig och grön röst ger fler närodlade beslut och är en gaspedal för en mer offensiv klimatpolitik i EU.

Annie Lööf

Följ ämnen i artikeln