Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Äldre” är fräschare än ”åldringar”

Gör sporten till bilaga – jag vill slippa

Jag tycker att sporten har fått onödigt stort utrymme. Ska man ha en sportbilaga så kan den väl vara som alla andra bilagor; vill man ha den får man köpa till den. Låt oss som inte är intresserade slippa den, det känns bara som ett slöseri på papper.

Ej sportintresserad

Svar: Sporten är en naturlig del i Aftonbladet och alla andra dagstidningar. Alltså kan vi inte ta extra betalt för de artiklarna, även om vi lagt det materialet i en egen bilaga.

Kändisar, nej tack – jag vill ha sport

I söndagstidningen 2 okt handlade minst 18 helsidor om kändisar (giftermål skilsmässor mm). Är innerligt less att titta på dessa sidor. Inte undra på att ungdomar har fått en sned bild av kärlek, gemenskap och livet i stort. Sluta med detta!

Kan inte vi som på grund av detta endast vill läsa Sportbladet få köpa den för 4–5 kr. Om inte det blir en ändringa så tappar ni en köpare.

Rut i Luleå

Svar: Jag vet inte hur du har räknat, Rut. Några 18 helsidor med kändisar kan i alla fall inte jag hitta. Men du har rätt i att vi på våra nöjessidor även skriver om kändisars giftermål och skilsmässor ibland. Jag tror inte att våra unga läsare på grund av det får en sned bild av vad kärlek innebär. Vi försöker skildra världen och livet så ärligt vi kan. Att förtiga sånt som är obehagligt är bara hyckleri.

Sluta med överdrivna chock-rubriker

Trots att du upprepade gånger meddelat att Aftonbladet skall skärpa sig när det gäller användning av ord som ”Chock”, ”Rasar” etcetera så fortsätter ni excessandet.

Varför fortsätter ni då med överdrifterna? Nyligen kunde man läsa att ”Natacha bröt ihop”. Min fråga – vad menar Aftonbladet att man gör när man ”bryter ihop”?

I mitt arbete kommer jag i kontakt med människor som utsatts för svåra trauman och tvångsvårdats på psyket. Där kan man börja tala om människor som ”bryter ihop”. Och som ytterligare ironi har man i Aftonbladet kunnat läsa om 16-åriga Linda Johansson, i en självutlämnande debattartikel, som gjort flera självmordsförsök. Utan att ha läst hennes journal kan jag mycket enklare föreställa mig att hon verkligen är en person som har ”brutit ihop” än det faktum att en dokusåpakändis gråtit lite i ett tv-program.

Så när, Anders, ska ni sluta med överdrifterna? Styr upp rubriksättarnas överdrifter ordentligt snälla!

Anders

Svar: Visst, ”bryta ihop” tillhör säkert också den grupp av förstärkningsord som Aftonbladet använder för ofta eller i fel sammanhang. Jag sätter upp det på min nu ganska långa lista av ord som bör ransoneras.

”Äldre” är fräschare än ”åldringar”

Jag reagerar inför ordvalet i en rubrik i nätupplagan av Aftonbladet. Den artikel som handlade om den 71-åriga kvinna som blivit påkörd av en smitare.

Jag tror inte att majoriteten av 71-åringarna i vårt land känner sig som ”åldringar”. ”Äldre kvinna” hade varit mer lämpligt tycker jag. Det kanske är dags att vi alla vaknar upp och inser att dagens äldre i allmänhet är pigga, fräscha och fortfarande sugna på livet. Ordet ”åldring” ger helt andra associationer.

Kristina Kvist, (42) Wien

Svar: ”Äldre kvinna” hade varit ett bättre yttryck, det håller jag med dig om. Men det här med ålder är alltid svårt. En del känner sig som åldringar redan när de fyllt 50, andra springer maraton när de är 75.