Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

"Varför förskönar ni kändisars bilder?"

Varför överdriver ni om sjukdomar?

Jag har en fråga angående den ”journalistik” ni använder när ni gör något som i folkmun har börjat kallas ”veckans sjukdom från Aftonbladet”, där ni minst en gång i veckan skriver en otroligt vinklad artikel om någon vardaglig företeelse och sedan försöker få den att låta livsfarlig. Till exempel: ”Helt vanlig huvudvärk kan vara livsfarlig sjukdom.” Vad vill ni egentligen åstadkomma?

Jörgen

Svar: Medicinjournalistik har alltid varit ett viktigt bevakningsområde för kvällspressen. Kanske minns du vår legendariske medicinreporter, Gunnar Rosell, som verkligen tog sin uppgift på allvar och åtnjöt mycket stor respekt hos läkare och i forskarvärlden. Tyvärr finns han inte längre ibland oss.

Du tycker att vi ständigt skriver om sjukdomar på vår löpsedel. Jag känner inte riktigt igen mig i den beskrivningen, därför har jag slagit i vårt dataarkiv och kan konstatera följande: ordet sjukdom har endast förekommit på löpsedeln två gånger i år. Kanske blandar du ihop oss med en annan kvällstidning som ungefär en gång i veckan har den typ av artiklar och löpsedlar som du beskriver.

Gå mer på djupet i artiklarna om brott!

Ni som är en så stor tidning skulle väl kunna göra en djupgrävande artikelserie i Aftonbladet om allt våld. Vilka som startar allt våld och vad för typer av personer detta är och om det verkligen är så synd om alla som begår brott. Och varför kan ni inte kämpa för att få sätta ut pedofiler och vålds- och ekonomibrottslingar på nätet och i tidningen?

Heidi och Paul

Svar: Vad gäller att ”hänga ut” brottslingar med namn och bild i tidningen så följer vi de riktlinjer som alla dagstidningar i Sverige valt att följa. Sen händer det då och då att särskilda omständigheter gör att vi gör en annan bedömning.

Vi försöker för det mesta ge en djupare bild av vad som ligger bakom grova våldsbrott, men vi kan säkert bli bättre på det. Däremot tycker jag absolut inte att vi glorifierar våldet.

Varför förskönar ni kändisars bilder?

De ansikten på svenska tv-kändisar som varje vecka pryder Aftonbladets tv-bilaga börjar alltmer se ut som de förskönade bilder man kunde se av partitopparna i Kreml under kommunisttiden. Slät, skimrande hy, bländvita tänder, glasklar blick etc. Är de anställda inom media så urbota fula att de måste retuscheras så till den milda grad, eller är det månne en medveten glorifiering av den egna yrkeskåren?

Kjell Karlsson

Svar: Många av dem har säkert en slät skimrande hy. Men det är väl ingen hemlighet att människor som ska fotograferas eller vara med i tv inte går direkt från sängen till sitt jobb. Det gäller nog inte bara tv-kändisar heller. Titta dig omkring på bussen i morgon ska du se.

Spara på ”Extra”-rubrikerna!

Tycker att ni alltför frekvent använder er av ”Extra”-rubriker i tidningens nätupplaga. Vad är det till exempel för ”extra” med att en amerikansk fotbollsspelare som få känner till avlidit efter matchen? Spara ”Extra”-rubrikerna tills de är befogade. Erik

Svar: Jag har skrivit det tidigare i den här spalten och jag skriver det igen. Vissa ord använder vi alldeles för ofta och devalverar därmed värdet i dem. ”Chock” är ett sådant ord, ”extra” ett annat. Så sent som i tisdags tog jag upp det här problemet med mina medarbetare.