Ett regelbrott när SR och SVT hyllade Yasin
Debattören: Public service gjorde reklam för kriminalitet – mot sina egna regler
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2021-03-24
DEBATT. Efter Sveriges radio P3:s guldgala har många reagerat på att den för människorov misstänkte rapparen Yasin Byn nominerades och sedan prisbelönades. I media har programredaktionen försvarat detta med att man måste skilja på Yasins musik och hans person, det vill säga hans tidigare kriminalitet, och särskilt det brott han är häktad men inte dömd för.
Efter att ha arbetat med ungdomar som lever i en kriminell livsstil i över 20 år, och sett och hört hur gangsterkulturen växt fram i det som brukar kallas ”utsatta” områden och bidragit till och förstärkt en utslagning och en våldsam kriminalitet så undrar jag i vilken verklighet programmets ledning lever i.
Det är givetvis så att de främsta orsakerna till denna kriminalitet har orsaker som går långt djupare än gangsterrappen. Men första gången jag, som lever i en ganska skyddad förortsvärld, riktigt förstod vad den betydde var när ungdomsledare och föreningsaktiva i Malmös utsatta områden undrade om jag hört vad det var ungdomarna lyssnade på och sjöng med i. Det var då nytt för mig att höra texter som:
När femtio skott avlossas aina vågar inte störa
Om du skjuter, vi skjuter för att döda (Yasin Byn)
Ungdomsledarna, som själv har samma invandrarbakgrund som Yasin, såg denna musik som ett sabotage av allt deras arbete för att hjälpa ungdomarna att inte fastna i en kriminell livsstil.
De frågade mig om vi inte borde förbjuda sådan musik. Och mitt svar då och nu är: Nej. Då hamnar vi på ett sluttande plan – vem ska avgöra det? Var ska gränsen gå? Var slutar det?
Men det behöver inte betyda att vi ska hjälpa de kriminella att sprida sitt budskap. Sveriges radio har här ett särskilt ansvar och ett regelverk att följa. Sveriges radio har gett ut en handbok som säger:
”Enligt denna demokratiparagraf ska vi i programutbudet också värna principen om alla människors lika värde. Dessa principer ska alltså vara utgångspunkten i alla våra program. Det innebär också att medarbetare i sändning har en skyldighet att ta avstånd från eller bemöta uttalanden som strider mot dessa principer om det inte tydligt görs av någon annan medverkande. Det kan till exempel gälla rasistiska uttalanden eller åsikter mot jämställdhet mellan könen. På samma sätt ska vi i radio ta avstånd från uttalanden som förespråkar våld, brutalitet och diskriminering.
Sveriges Radio har alltså till och med en skyldighet att ingripa i direktsändning som strider mot dessa principer.
Att något inte är förbjudet betyder inte heller att någon medieproducent är skyldig att marknadsföra budskapet. Donald Trump är oförhindrad att uppmana till våld och rasism, men plattformen Twitter är inte skyldig att hjälpa honom med det.
Det ska förstås vara med stor försiktighet man ska börja stänga av artister eller andra konstnärer på grund av deras livsföring. Det är ingen enkel fråga.
Blir Michael Jacksons musik sämre av pedofilavslöjandena? Förändras synen på Woody Allens filmer efter vad som framkommit kring hans relationer till sin adoptivdotter?
Det finns många artister som saknar moralisk kompass och som inte utgör föredömen i sitt privatliv. Men trots det kan vi njuta av deras artisteri och konstnärskap – och så bör det vara.
Men det finns en avgörande skillnad i fallet Yasin Byn som jag tycker debattörerna hittills helt bortsett från. Det är det faktum att han i sin musik gör reklam för sin (och andras) kriminalitet. Han gör själv ingen skillnad mellan sin person och sin musik.
Hur skulle redaktionen för P3 Guld ställa sig till en välgjord, konstnärligt betydande musik som hyllade rasism? Som förespråkade fascism? Det här är alltså en del av det budskap som fick pris på galan:
Jag har fullt med vapen under sängen (Brr)
Om jag känner för det då jag mördar (Död)
Om detta säger musikchefen på Sveriges Radio Anna-Karin Larsson ”Det är musiken som räknas för oss.”. LO-ekonomen Torbjörn Hallö pekade på Twitter mycket riktigt på att:
”Hade Yasin bott på Södermalm och terroriserat Sveriges Radios chefer och familjer så hade han naturligtvis aldrig fått priset. Men eftersom han ägnar sig åt att förstöra livet för invandrad arbetarklass i förorten så är det en ”stark berättelse”...
Att vända utvecklingen bort från utanförskap och kriminalitet kräver en stor social upprustning av samhällets insatser i dessa områden och samtidigt ett bestämt bemötande av den kriminella livsstil som fått breda ut sig i många år, och som med hjälp av gangsterrappen och dess försvarare, fått megafoner.
Jag har nu anmält SVT2, P3 och SVT Play till granskningsnämnden gällande denna sändning.
Gunnar Bergström, författare av boken ”Kriminalitet som Livsstil 4.0” och metodutvecklare av behandlingsprogram om kriminalitet som livsstil
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.