Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hur ska detta recept ge oss 500 000 nya jobb?

Debattörerna: Svenskt Näringsliv sprider propaganda i stället för att ta tag i problemen

Byt recept, Svenskt Näringsliv!

Det går att skapa 500 000 nya jobb. Det budskapet framförde Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström när han nyligen presenterade en rapport.

Viktigast för att skapa nya arbeten är satsningar på framtiden och att investeringsnivån i samhället är hög. Här har Svenskt Näringsliv och direktörer som talar för de olika medlemsföretagen ett stort ansvar.

Vi kräver att de överskott som alla anställda varit med om att arbeta ihop används till framtidssatsningar som skapar nya jobb. Det är det viktigaste bidraget som direktörerna och Svenskt Näringsliv kan ge medborgarna.

Framgångsvägen är att parterna på arbetsmarknaden förstår varandra och att det satsas framåt. Vi säger ja till ett system där arbetarna har inflytande och tar ansvar och där de möts av ansvarsfulla företagsledare. På så vis kan vi bygga vidare på den svenska modellen med samarbete som grund.

Men vad föreslår Svenskt Näringsliv för att de 500 000 jobben ska bli verklighet?

Först vill man avskaffa förmögenhetsskatten, och privatisera de offentliga monopolen. På vilket sätt blir det fler jobb för att några av landets rikaste får sänkt skatt ?

Det verkar som om Svenskt Näringsliv är mer intresserat av att belöna företagsledarna än att stimulera framväxten av fler företag. Redan i dag blir svenska företagsledare mångmiljonärer efter några år. De har löner som ingen av oss ens skulle drömma om.

Och hur blir det fler arbeten om privata firmor sköter barnomsorg, äldreomsorg eller medicinförsäljning?

Svenskt Näringsliv vill också försämra löntagarnas trygghet genom ett svagare anställningsskydd. Hur blir det fler jobb om vi som ska arbeta i företagen blir mer otrygga?

Det måste också bli lättare att ta ett jobb, säger Svenskt Näringsliv i rapporten. Den lösning som föreslås består till stor del av sänkta löner och försämrad arbetslöshetsersättning. Med en sådan metod behöver många inte ta ett jobb, utan minst två, för att klara sig.

Många av de förslag som Svenskt Näringsliv presenterar i rapporten har vi hört förut, men då från den moderatledda högeralliansen.

När Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström var moderat statssekreterare förlorade Sverige 468 000 jobb på tre år. Hur ska samma recept nu skapa 500 000 jobb?

Vi jobbar alla på arbetsplatser där det är viktigt att vi har en samsyn med arbetsgivaren när det gäller hur vi utvecklar arbetets innehåll. Visst har vi olika uppfattning ibland, inte minst i de lokala löneförhandlingarna.

Vi konstaterar dock att den organisation som ska företräda landets företagsledare drar sig längre och längre från de vardagliga problemen och utmaningarna runt om på landets arbetsplatser, och i stället ägnar sig åt att propagera för en ensidig konfrontationslinje på central nivå.

Det är synd. Vi behöver fler jobb i Sverige, men tror man att försämringar för alla dem som ska utföra dessa jobb är ett framgångsrecept, då har man kört in på fel väg. Framgången ligger i stället i att konkurrera genom utbildning och kunskap åt alla, och ökad trygghet.

Vart har samförståndsandan tagit vägen? Vi står inför en avtalsrörelse. Den kommer att bli tuff oavsett, men med en motpart som hellre ägnar sig åt politisk propaganda än medlemmarnas vardagsfrågor så kommer den att bli ännu tuffare.

Det är dags att ändra på receptet, Svenskt Näringsliv.

Vi är beredda att ta vårt ansvar – är ni?

Debattörerna frågar: