Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Rimligt söka alternativa p-medel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-11-10

Replik från Jenny Ustamujic Koos om fertilitetsmonitorer

REPLIK. För mig representerar fertilitetsappar en quick-fixmentalitet som växt fram under p-pillerregimen. Jag önskar att kvinnor själva förstod när de är fertila. Men om appen hjälper till kroppskännedom är den alltid av godo.

Problemet vad gäller många appars säkerhet är att data från tidigare cykler inte garanterar att den kommande blir likadan. Vår föränderlighet gör ”säkra perioder” som preventivmetod betraktat osäker.

Att däremot lära sig förstå och förhålla sig till sin kropps tecken, i realtid, kallas Fertility Awareness och har utmärkt säkerhet – och man kan absolut kartlägga i en app.

”Hormonfritt” är ett enfaldigt begrepp som bara visar hur vi måste skilja på kroppsegna och artificiella hormoner. Kvinnor som söker ”hormonfria” preventivmetoder är inte konspirationsteoretiker eller ”rädda för hormoner”. De vet att det är skillnad på äpplen och päron. De är befogat oroliga för de vanliga och väl beforskade biverkningarna som åtföljer alla endokrinstörande preventivmedel.

Dessa kvinnor upplever en ovilja från vården, och de kommer välja något annat sätt att undvika graviditet än de gängse. Vad ska man göra åt det? Fördöma appar som NaturalCycles? Är det verkligen där krutet ska läggas?

Symptotermala metoder för fertilitetsförståelse, som Justissemetoden, har lika hög säkerhet (99,6 procent) som hormonförändrande metoder, när metoden lärs ut och används korrekt. Många barnmorskor hade nog gärna väglett kvinnor i en sådan metod om de fick tid och utbildning.

Vill man ytterligare orsaka kvinnor att vända sig ifrån vården genom att fortsätta enbart erbjuda droger de inte accepterar, eller vill man möta behovet?

Jenny Ustamujic Koos

Sexualhälsorådgivare, Holistic Reproductive Health Practitioner

Följ ämnen i artikeln