Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Låt inte Northvolt bli argument mot grön omställning

Skellefteå krafts koncernchef: Kritiker sprider rena felaktigheter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 06.30

Det är frustrerande att följa den högljudda kritiken mot Nothvolt från ett antal debattörer med koppling till Skandinaviska policyinstitutet. Dessa har under lång tid arbetat för att undergräva gröna industrisatsningar – och sprider rena felaktigheter, skriver Joachim Nordin, koncernchef för Skellefteå kraft.

DEBATT. De senaste veckornas turbulens kring Northvolt har av vissa debattörer använts som argument för att storskaliga gröna industrisatsningar inte är realistiskt genomförbara.

Debatten behöver nyanseras och föras på korrekta grunder. För om tillfälliga bakslag tas som intäkt för att slå av på takten i den gröna omställningen så riskerar vi att göra ett historiskt självmål.

 

Industrin i Skellefteå har aldrig fått så mycket uppmärksamhet som nu. I kölvattnet av Northvolts utmaningar ifrågasätts genomförbarheten av den gröna omställningen i stort.

Men att hänga upp grön omställning på enskilda företag, projekt och regioner är direkt kontraproduktivt för alla oss som vill främja Sveriges fortsatta konkurrenskraft.

 

Många av de frågor och kritik som framförs är både rimlig och befogad. Det kan vi alla enas om. Men i situationer där stora värden står på spel är det också extra viktigt att debatten underbyggs av korrekta beskrivningar och transparens i vilka drivkrafter som står bakom de olika perspektiven.

Jag vill därför vara tydlig med Skellefteå krafts ståndpunkt: Vi var en tidig möjliggörare för batterifabriken Northvolt ett. Vi hade förberett infrastrukturen som krävdes för att få elintensiva industrier till regionen och investerade tidigt 100 miljoner kronor i bolaget.

Det gjorde vi för att vi var, och är, övertygade om att klimatomställningen både är en enorm affärsmöjlighet för Sverige och en nödvändighet för svensk industris framtida konkurrenskraft.

 

Sverige har ett överflöd av förnybart kol från Europas största skogstillgångar och bland världens bästa förutsättningar för billig, förnybar energiproduktion. Det ger Sverige unika möjligheter att bli vinnare i klimatomställningen.

Om vi inte tar vara på dem kommer vi bli passerade av andra länder som satsar mer, och den industri som finns här tappa sin konkurrenskraft med minskad sysselsättning och försämrad välfärd som följd.

Det framstår som att det viktigaste för dessa debattörer är att få rätt i sina ursprungliga teser och när en enskild satsning inte går som planerat används det som bevisföring

Därför är det både ledsamt och frustrerande att följa debatten kring Northvolts utmaningar, inte minst den högljudda kritiken från ett antal debattörer med koppling till Skandinaviska policyinstitutet.

Dessa har under lång tid arbetat för att undergräva både gröna industrisatsningar och utbyggnaden av förnybar el. Trots att exempelvis Svenska kraftnät tidigare har belagt att deras påståenden är ”direkt fel” och Jernkontoret kallat deras inlägg ”fullkomligt oseriöst” fortsätter de att sprida sina dåligt underbyggda analyser.

 

I debatten om Northvolt ser vi också hur främst en av dessa debattörer – Magnus Henrekson – sprider rena felaktigheter.

Han påstår bland annat att Skellefteå kommun investerar 27 miljarder för Northvolts skull, medan det korrekta är att kommunen har investerat 100 miljoner kronor i att färdigställa industriområdet där fabriken är placerad.

Han har även påstått att Northvolt ”slår ut en massa saker lokalt” genom att exempelvis förskollärare omskolar sig till batteriarbetare. I själva verket har de flesta av de över 4 000 anställda på Northvolt ett flyttat in från andra delar av Sverige och världen.

Det framstår som att det viktigaste för dessa debattörer är att få rätt i sina ursprungliga teser och när en enskild satsning inte går som planerat används det som bevisföring.

 

Kritikerna har rätt i att det finns utmaningar. En omställning av den här kalibern sker inte utan bakslag och alla satsningar kommer inte att nå framgång direkt. Det som händer Northvolt kan ses som ett exempel på detta.

Vägen är inte rak, men målet bör vara glasklart. För den gröna omställningen kommer inte att stanna av, oavsett hur det går för enskilda bolag.

 

Sverige har mycket att tjäna på den gröna omställningen, men om vi ska kunna ta vara på möjligheterna behövs ett offentligt samtal som bedrivs med betydligt större omsorg än i dag.

För just nu har vi ett par högljudda olyckskorpar som springer med bollen i full fart – rakt mot egen målbur.


Joachim Nordin, koncernchef, Skellefteå kraft

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.