Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Vi satsar rejält på kultur och idrott

S: Ökar kulturbudgeten med 10 procent jämfört med regeringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 11.48 | Publicerad 11.47

I vår skuggbudget återinför vi fri entré på statliga museer, satsar på kulturskolan och gör en kraftfull ökning av bidraget till idrottsrörelsen, skriver Lawen Redar tillsammans med S-ledamöter i kulturutskottet.

DEBATT. Regeringens återkommande ekonomiska nedskärningar på kulturområdet sätter nu sina spår.

Medan kulturministern har talat om ”nödvändiga prioriteringar” ser vi i praktiken hur avgifter för barn och ungas fritid höjs, studieförbundens replokaler tvingas stänga och hur regionala kulturinstitutioner får allt svårare att erbjuda en bred och inkluderande verksamhet.

När kulturbudgeten reduceras till ett försvarstal om skattelättnader som ska ge utrymme för att ”gå på den där föreställningen, köpa en tavla eller en bok eller unna sig ett musik- eller konstabonnemang” är det i själva verket färre konserter, litteratursamtal, museiutställningar och teaterföreställningar som väntar.

 

Den politiska inriktningen kommer inte att leda till ett större ekonomiskt utrymme för resurssvaga barnfamiljer, inte heller mer kultur och idrott i hela landet. Kulturminister kan tala varmt om skattelättnader men har i verkligheten presterat en kulturbudget vars andel av den totala budgeten är mindre än på 20 år.

För barn och ungas rätt till meningsfull fritid och utvecklande aktiviteter innebär detta ett dråpslag.   

 

Efter halva mandatperioden väljer regeringen och SD att sänka skatten för de rikaste, samtidigt som kulturen dräneras runt om i landet. Det är en dålig prioritering.

Vi socialdemokrater vill se en annan kulturpolitisk riktning för Sverige. 50 år efter den första kulturpropositionen från år 1974 behöver ambitionerna höjas.

Vi kan välja att fortsätta vara ett land där kulturen får blomstra i sin fulla mångfald, där konstnärer har friheten att uttrycka sig och där alla medborgare har tillgång till ett rikt kulturliv. Eller så fortsätter vi på den nuvarande vägen, där ekonomiska nedskärningar och nationalistiska strömningar långsamt kväver det fria kulturlivet, folkbildningen och barn och ungas deltagande.

 

Vi föreslår därför en helt annan riktning. En höjning av kulturbudgeten med 10 procent jämfört med regeringen, med fokus på sammanhållning och demokrati, kultur i hela landet, barn och ungas meningsfulls fritid och stora investeringar i den breda idrottsrörelsen.

I vår skuggbudget som vi presenterar i dag föreslår vi:

 

  • Återinförande av fri entré på statliga museer för att sänka trösklarna och tillgången till statens museer med 100 miljoner.
  • Ett nytt nationellt anslag för Sveriges världsarv om 5 miljoner.
  • Höjning av statens andel av kultursamverkansmodellen för att stärka den regionala kulturens förutsättningar om 200 miljoner.
  • 50 miljoner till samlingslokaler i hela landet så att medborgarmöten, filmvisningar, boksamtal och andra kulturella aktiviteter kan möjliggöras.
  • Höjning av utvecklingsbidraget till Sveriges kulturskolor om 177,5 miljoner samt 14,5 miljoner till projekt som t.ex Fristadsystemet, amatörkultur och Bygdegårdarna.
  • Kraftfull ökning av bidraget till idrottsrörelsen om 645 miljoner. Av dessa medel ska 250 miljoner gå till barn och ungas idrottande, med fokus på utsatta områden och glesbygden, 100 miljoner till paraidrotten för barn och unga, 200 miljoner till en nationell ledarsatsning samt 4 miljoner till nationell samordning av utlåning av utrustning för idrotts- och friluftsliv.
  • Utbilda fler fritidsledare på folkhögskolor om 75 miljoner.   
  • 75 miljoner till att stärka friluftslivet
  • Slutligen accepterar vi inte regeringens ideologiska nedskärning på studieförbunden – en besparing på 350 miljoner.  

 

Vi vill att kulturpolitiken ska genomsyras av insatser för ökad delaktighet, kulturell bildning och meningsfull fritid för fler barn och unga.

Vi menar att det är dags att ompröva kursen och åter sätta kulturens frihet och mångfald i centrum – innan det är för sent.


Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson (S)
Lars Mejern Larsson, ledamot kulturutskottet (S)
Azadeh Rojhan, ledamot kulturutskottet (S)
Kristoffer Lindberg, ledamot kulturutskottet (S)
Ewa Pihl Krabbe, ledamot kulturutskottet (S)
Magnus Manhammar, ledamot kulturutskottet (S)
Louise Thunström, ledamot kulturutskottet (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.