Här är hoten mot den svenska tryggheten
Stefan Löfven: Terror, brottslighet och brister i välfärden är våra största utmaningar
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2017-07-03 | Publicerad 2017-07-02
DEBATT. I Sverige ska avstånden mellan medborgare och beslutsfattare vara små. Därför reser jag mycket runt om i landet för att möta så många människor som möjligt.
I år hoppar jag över Almedalsveckan för att i stället uppmärksamma och träffa dem som skapar trygghet för oss alla: sjuksköterskor, undersköterskor, poliser och räddningstjänst. De gör det året runt, också nu när många andra har semester.
Jag ser i dag två stora hot mot tryggheten. Det ena är kriminalitet, brottslighet och terrorism.
Varje gång vi hör på nyheterna om nya illdåd, nya skjutningar kostar det på vår möjlighet att känna trygghet. Vi måste med alla medel bekämpa våldet, vapnen och gängen. Min regering har höjt straffen, vi investerar mer i polisen och i dag är antalet poliser i de utsatta områdena fler.
Vi förebygger och motverkar terrorism i Sverige genom strängare lagar och ökade resurser till säkerhetspolisen. Nyligen slöt vi en ny blocköverskridande överenskommelse för att ytterligare dra åt nätet kring terroristerna och vi inrättar ett permanent center mot våldsbejakande extremism.
Det andra hotet mot tryggheten är de stora behoven i vår gemensamma välfärd.
Om vi börjar tvivla på att barnen får en bra skolgång, att sjukvården finns där när det värsta händer och att vi blir omhändertagna på ålderns höst så går tryggheten förlorad.
Därför har regeringen ökat investeringarna i skolan, vården och omsorgen med över 30 miljarder kronor sedan vi tillträdde. Resultatet är nu 20 000 fler anställda i skolan och mindre grupper i förskolan och på fritids. Vården får pengar till fler läkare och sjuksköterskor, en patientmiljard för snabbare vård och ökade resurser till cancervården och förlossningsvården.
Under många år när skattesänkningar prioriterades så fick tryggheten och välfärden stå tillbaka. Den utvecklingen har vi vänt. Men de här investeringarna kommer inte att räcka.
Framöver kommer vi att behöva satsa ännu mer på polisen och välfärden för att öka tryggheten på gator och torg och utveckla den svenska modellen.
Den svenska ekonomin är stark. Vi har tagit ansvar och vänt underskott till överskott i statens finanser. Vi har en hög tillväxt, sjunkande arbetslöshet och sysselsättningsgraden är den högsta i Europa. Nu är det viktigt att styrkan i den ekonomiska utvecklingen inte går till ytterligare skattesänkningar för de som redan har mest. Den ekonomiska styrkan ska gå till att hålla ihop vårt land och öka vår trygghet.
För samtidigt som mycket går bra i Sverige, står vi också inför stora utmaningar.
Poliserna behöver 10 000 nya kollegor och försvaret måste rustas för ett förändrat säkerhetsläge.
Vi behöver fortsätta höja kunskapsresultaten i skolan, korta köerna i sjukvården och bygga många fler äldreboenden. Fler behöver utbilda sig för att kunna möta de stora rekryteringsbehoven på arbetsmarknaden samtidigt som vi behöver investera mer i de socialt utsatta områdena för att minska klyftor och segregation.
På ingen av dessa utmaningar är skattesänkningar och nedskärningar svaret.
Trots det föreslår Moderaterna och Sverigedemokraterna stora skattesänkningar – mest för de som tjänar bäst – och när man räknar ihop oppositionens skattesänkningar handlar det om summor i hundramiljardersklassen. Skattesänkningar och nedskärningar skapar inte trygghet. Tvärtom ökar de otryggheten.
Nu behöver vi investera tillsammans och hjälpas åt. Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas.
Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.