Er mellanmjölk löser inte ungdomsrånen
Replik från Moderaterna om ungas brottslighet
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2020-02-25
REPLIK. Den senaste tidens ungdomsrån har undgått få. Sedan 2014 har antalet ungdomsrån ökat med 125 procent – till totalt 2 484 rån år 2019. Brottsligheten kryper lägre ner i åldrarna och allt yngre rekryteras av kriminella gäng. Risken är överhängande att om vi inte går till botten med ungdomsrånen här och nu kommer problemen fortsätta att skjutas framåt.
Mikael Damberg väljer ännu en gång att beskriva utvecklingen med stora ord, men som så många gånger förut följer inrikesministern upp orden med precis samma mellanmjölk som tidigare präglat regeringens rättspolitik.
Avsaknaden av politiskt mod och förmåga att presentera verkningsfulla och effektiva åtgärder är minst sagt påtaglig.
Dagens regelverk är uppenbarligen inte anpassat för den utvecklingen vi ser. Trots det är regeringens recept för att komma till rätta med ungdomsbrottsligheten ännu en ospecificerad förändring av straffrabatten för unga mellan 18 till 20 år och ett förslag om ungdomsövervakning med fotboja och husarrest.
Det är långt ifrån tillräckligt och i stället behövs tydliga och effektiva åtgärder som på allvar tar itu med problemen innan de hunnit växa sig för stora.
Moderaterna föreslog nyligen ett brett paket mot ungdomsbrottsligheten. Det handlar om fler omhändertaganden, slopad sekretess, särskilda ungdomshäkten och slopade straffrabatter, för att nämna några av förslagen.
För det är precis så vi måste arbeta – brett och systematiskt med en tydlig målsättning om att unga i riskzonen ska fångas upp tidigt, men med en lika tydlig målsättning om snabba och effektiva konsekvenser för de ungdomar som ändå väljer den brottsliga vägen.
Regeringens mellanmjölkspolitik är djupt skadlig för Sverige. Oförmågan att hantera kriminalitet och otrygghet ser allt mer ut att bli regeringen Löfvens politiska arv.
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.