Det är extra lönsamt att vara handlare nu

Slutreplik från Daniel Lind om att butikskedjorna tjänar pengar på inflationen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-10

Även om Maria Mikkonen på Svensk handel inte vill kännas vid detta faktum, ser vi med officiell statistik att det just nu är extremt lönsamt att vara partihandlare. Slutreplik från Daniel Lind.

SLUTREPLIK. Maria Mikkonen har replikerat på min artikel på den här debattsidan om att handeln tjänar pengar på den höga inflationen.

Mikkonen, som är chefsekonom på handelsarbetsgivarnas intresseorganisation Svensk handel, har just nu en uppgift som är viktigare än alla andra: att framställa handeln som extremt utsatt i den pågående inflationskrisen.

Med den målbilden är det kanske inte så konstigt att Mikkonen ger intrycket av att inte förstå den offentliga statistik som beskriver det ekonomiska läget i handeln. Låt mig ge dig två exempel.

Jag skriver i min artikel att skillnaden mellan ökningen av partihandelns försäljningspriser och ökningen av handelns produktionskostnader har ökat dramatiskt under 2022.

Det ser vi av diagrammet. Ju högre stapel, desto snabbare har partihandelns försäljningspriser ökat i förhållande till ökningen av handelsföretagens kostnader.

Som ni ser: de senaste sex kvartalen är extrema. Och detta är just den period då inflationen i Sverige har skjutit i höjden.

Även om Mikkonen inte vill kännas vid detta faktum, ser vi med officiell statistik att det just nu är extremt lönsamt att vara partihandlare.

I min artikel argumenterade jag även för att den här extrema lönsamheten är allra mest extrem för de partihandlare som sysslar med livsmedel.

Det finns inte utrymme att visa detta i ett diagram, men under det senaste året är sambandet mellan ökade matpriser och en ökad lönsamhet i det närmaste perfekt för livsmedelsgrossisterna.

Slutsatsen är glasklar: en inte oväsentlig del av våra krympande plånböcker förklaras av ökade vinster inom partihandeln i allmänhet och bland livsmedelsgrossisterna i synnerhet.

Och detta är så klart en viktig förklaring till varför Konkurrensverket har anlitat en forskargrupp för att närmare belysa konkurrensen inom handeln.


Daniel Lind, forskningsledare för Facken inom industrins produktivitetskommission. I samarbete med tankesmedjan Arenagruppen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.