Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Utbudet av barnkläder alltför könssegregerat

Öppet brev till H&M, Lindex, Kappahl, Åhléns och Indiska:

NÖJD är ett nätverk vars syfte bland annat är att uppmuntra sådant som vi anser främjar jämställdhet.

Vi har frågat föräldrar om vad de tycker om barnklädesutbudet i de stora klädkedjorna. Många tycker att det är alldeles för könssegregerat.

Därför har vi nedan ställt samman fem påståenden med svar, följt av några konkreta förslag till er. Håll till godo!

1.

Det finns viktigare saker att fokusera på när det gäller barn och jämställdhet, till exempel att ge dem ett gott självförtroende.

Svar: Det kommer alltid att finnas viktigare saker, vad man än fokuserar på, beroende på vem man frågar. Nu fokuserar vi på kläder. Att luckra upp vad som är flick- respektive pojkkläder är ett av många sätt att ge barnen en bredare grund att stå på, där olika sätt att vara kan accepteras i högre grad.

2.

Vi ger kunderna vad de vill ha.

Svar: Har ni verkligen undersökt vad era kunder vill ha? Har ni övervägt möjligheten att flera av era kunder kanske köper de kläder som finns i brist på bättre alternativ? Varför inte låta era kunder svara på enkäter i butikerna eller på era hemsidor?

3.

Av kommersiella skäl följer vi modet och har kill- och tjejkollektionerna skilda från varandra. Vi säljer då mer, dels för att folk gärna köper moderiktiga kläder, dels för att kläderna inte kan gå från syster till bror eller tvärtom.

Svar: Ni kan behålla era ordinarie kollektioner, men det finns kunder som söker efter kollektioner som inte knyter barnet till endera könet. Ni skulle kanske till och med sälja mer om ni även sålde unisexkollektioner.

4.

Könsneutrala kläder innebär tråkiga kläder.

Svar: Färg och mönster behöver inte vara knutet till kön. Med hjälp av era egna designer kan ni naturligtvis skapa kläder som överskrider könsgränserna mer än de gjort hittills.

5.

Varför ska barn ha unisexkläder när inte vuxna har det?

Svar: Ju friare vi blir på ytan, desto större möjligheter får vi att även bli friare på insidan. Även om vi vuxna inte alltid är de bästa förebilderna, låt barnen få vara barn i första hand, i stället för flickor och pojkar.

Avslutningsvis, varför ska klädkedjorna över huvud taget bry sig om sånt här?

En klok förälder sa: För att alla som påverkar barn har ett ansvar för framtiden, inte bara för försäljningssiffror.