Bjud inte din tonåring på alkohol där hemma
IQ: Allt färre tycker det är fel att bli berusad när barnen är med
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2020-01-28
DEBATT Under tio år har IQ, årligen, kartlagt svenskarnas attityder till alkohol och i dag presenteras årets undersökning, IQs Alkoholindex*. På övergripande nivå ser vi inga större attitydförändringar, attityder förändras långsamt och över lång tid. Men på några områden har attitydförskjutningar skett under den här tioårsperioden.
Bland annat har vi svenskar förändrat vår attityd till att bli berusad när barn är med och att bjuda ungdomar under 18 år på alkohol. Alkoholindex visar att vi är färre som tycker att det är helt fel att bli berusad när barn är med.
Andelen som anser att det är helt fel att bli berusad när barn är med har minskat från 61 procent 2010 till 51 procent 2019. Framför allt har det skett en förskjutning från helt fel till mer fel än rätt. Andelen som tycker att det är helt rätt ligger dock, över tid, stadigt runt 4 procent.
I årets mätning syns tydliga skillnader mellan kvinnor och män. Kvinnor är mer återhållsamma när det gäller att bli berusade när barn är med, 59 procent tycker att det är helt fel, jämfört med männen, där bara 43 procent anser att det är helt fel. Överlag är också föräldrar som har hemmaboende barn mer tillåtande än genomsnittet.
Som vuxen bör du tänka på att barn, redan vid små mängder alkohol, märker att du blir förändrad. Det behöver inte vara att man blir högljudd eller bråkig, det kan räcka med att bli fnittriga eller mindre uppmärksam på barnen. För barn är det svårt när det händer saker de inte förstår.
Något glas vin gör inte dig till en dålig förälder men barnets känslor måste gå först. Och om något händer med barnet, det slår sig eller blir sjukt måste man som vuxen kunna agera och ta ansvar. Det är viktigt att tänka till och reflektera över sin egen konsumtion. Vad känns okej för dig?
Undersökningen visar även att färre tar avstånd från att bjuda ungdomar under 18 år i den egna familjen på alkohol. 2010 ansåg 56 procent att det var helt fel att bjuda minderåriga i den egna familjen på alkohol. 2019 har den siffran sjunkit till 38 procent. Samtidigt har gruppen som tycker att det är rätt ökat från 11 till 16 procent under samma period.
Här är forskningen tydlig, barn som får dricka alkohol hemma, dricker mer senare i livet och har större risk att bli beroende. Ju senare ett barn alkoholdebuterar, desto bättre.
Så bjud inte din tonåring på alkohol hemma. Det sänder bara signalen att det är okej att dricka alkohol fast man inte är vuxen. Glöm inte att du som förälder är en viktig förebild. Ungdomar vill att föräldrar och vuxna runt omkring dem ska sätta gränser, det är ett sätt att visa att du bryr dig och är rädd om din tonåring.
På övergripande nivå i IQs Alkoholindex kan vi se att det är personer över 75 år som har den mest återhållsamma attityden till alkohol och berusning. Den största förändringen mot en mer tillåtande attityd under denna tioårsperiod har skett i åldersgruppen 45–54 år. Unga, i åldern 25-34 år, har den mest tillåtande attityden.
På tio år har svenskarnas genomsnittliga alkoholkonsumtion sjunkit från 9,5 liter ren alkohol till 8,8 liter. Om denna minskning kommer fortsätta vet vi inte. Vi vet heller inte hur svenskarnas attityder kommer att utvecklas framöver. Men genom att fortsätta att kartlägga attityder får vi en bättre plattform att jobba utifrån mot vårt mål om ett smartare förhållningssätt till alkohol.
Karin Hagman, vd IQ
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.
Läs fler artiklar i ämnet här
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.