Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Alkoholpolitiken en vinst för folkhälsan

Slutreplik från IOGT-NTO om det svenska alkoholmonopolet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-10-16 16.18

Tittar vi på evidensen så är nykterhetsrörelsen snarare en del av en ”vunnen tid” för svensk folkhälsa. Slutreplik från Lucas Nilsson, IOGT-NTO.

SLUTREPLIK. Muf avfärdar nykterhetsrörelsen som en del av en ”svunnen tid”. Tittar vi på evidensen är vi dock snarare en del av en ”vunnen tid” för svensk folkhälsa, som har och fortsätter att vara en förebild för resten av EU och världen.  

Sveriges framgångsrika folkhälsopolitik på områden som till exempel alkohol, rökning och trafiksäkerhet har räddat liv och blivit ett internationellt föredöme för ett friskare samhälle.

 

Den dramatiska minskningen av alkoholkonsumtionen bland ungdomar är inte en lycklig slump. Det är resultatet av en konsekvent alkoholpolitik, med stöd i forskningen, som haft målsättningen att minska skadorna och främja hälsa.

Genom denna politik har Sverige undvikit de folkhälsoproblem som oreglerade marknader i exempelvis Danmark står inför. I Finland, där alkoholpolitiken har monterats ned, ser vi också tydligt hur alkoholrelaterade skador har ökat. Dessa ogenomtänkta reformer har lett till ökade alkoholskador.

 

Det är ingen tillfällighet att andra EU-länder nu vänder blicken mot Sverige. Vår alkoholpolitik är en modell som fungerar, något som erkänns av WHO och seriös forskning.

Sverige har inte bara en historisk framgångsberättelse att vara stolta över, utan också en framtid att försvara, och som just nu utmanas.

Vår folkhälsa är ett bevis på att en medveten och ansvarsfull alkoholpolitik är en seger för hela samhället, som ger fler människor möjlighet till trygga och fria liv.


Lucas Nilsson, förbundsordförande IOGT-NTO

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.