Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Var stolt över svensk alkoholpolitik i stället

IOGT-NTO: Varför ska Sverige bli ”lite mer som övriga Europa”, Kristersson?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-10-14 06.30

Ulf Kristersson vill att svensk alkoholpolitik ska bli ”lite mer som övriga Europa”. Frågan är varför när övriga Europa riktar blickarna mot Sverige? Vårt land har något unikt i sin alkoholpolitik som både forskning och andra länder just nu hämtar uppslag från, skriver Lucas Nilsson.

DEBATT. Sverige har länge varit ett föredöme i fråga om alkoholpolitik. Både svenska vuxna och unga dricker exempelvis mindre än genomsnittet i EU, och vi är ett skyltfönster mot kontinenten i vår trafiknykterhet.

Ändå har regeringen Kristersson kommit etablerat som mål att svensk alkoholpolitik ska bli ”lite mer som övriga Europa”. Men frågan är varför - när övriga Europa just nu riktar blickarna mot Sverige?

 

Under senare tid har en ny trend synts över Europa – att sätta en mer folkhälsoinriktad alkoholpolitik på agendan. Med detta riktas allt fler blickar mot den svenska politiken.

I Tyskland visade exempelvis det statliga mediehuset ZDF nyligen en dokumentär som hyllade Systembolaget för dess framgångar i att minska alkoholskador och i främja folkhälsan. Belgisk nyhetsmedia undersöker samtidigt om hemligheten bakom den svenska folkhälsan är att vi dricker mindre alkohol, och WHO:s europakontor har under senaste åren framhävt Systembolaget som en av de effektivaste åtgärderna för att minska alkoholskadorna.

Framstegen på den svenska folkhälsan är slående, inte minst bland unga.

Andra länders blickar riktas mot Sverige med rätta. Framstegen på den svenska folkhälsan är slående, inte minst bland unga.

Siffror från CAN visar att ungas alkoholkonsumtion har ändrats markant över tid, där det i början av 2000-talet nådde sin högsta punkt någonsin för niondeklassare med 4,0 liter ren alkohol per person det senaste året. År 2023 låg samma siffra på 0,9 liter.

Att tro att en sådan förändring sker av sig själv är naivt. Detta har uppnåtts genom en alkoholpolitik som erkänner alkoholens skadliga påverkan på samhället och som skyddar de mest utsatta från dess negativa effekter.

Det är en politik som utgår från att alkohol ska hanteras som en folkhälsopolitisk, och inte en näringspolitisk, fråga.

 

Det här är utgångspunkten för den svenska alkoholpolitiken. Genom aktiva åtgärder för folkhälsan ger vi fler människor en chans till tryggare och friskare liv.

Vi kan med detta fråga oss vad det egentligen betyder att ”bli mer som övriga Europa”? Är det att bli mer som Danmark, som brottas med en rekordhög berusningskonsumtion bland unga? Är det att bli mer som Belgien, med sina omfattande problem med rattfylleri, eller är det att bli mer som Tyskland, där den alkoholrelaterade dödligheten är dubbelt så hög som den svenska?

 

Sverige har något unikt i sin alkoholpolitik - något som både forskning och andra länder just nu hämtar uppslag från. Den bygger på långsiktiga, folkhälsoinriktade insatser som parerar kortsiktiga, politiska skenvinster.

Det är också därför vi snart kommer vara mer som Europa, eftersom de kommer vara mer som oss.


Lucas Nilsson, förbundsordförande IOGT-NTO

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.