Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Det är dags att ni ger svar om kärnkraften, S

Finansmarknadsministern: Att bara säga nej håller inte, Magdalena Andersson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-10-13 06.30

Bevisbördan ligger nu på Magdalena Andersson som behöver svara på vad de har för billigare och bättre lösning för att säkra ny kärnkraft. Om de har en bättre idé om hur Sveriges energiproblem ska lösas bör de presentera den nu, skriver Niklas Wykman.

DEBATT. Hushåll och företag ska ha pålitlig, billig och koldioxidfri el. För att klara det krävs planerbar elproduktion, såsom vatten- och kärnkraft, inte bara väderberoende vind- och solenergi. Utan baskraft blir elsystemet sårbart.

Under Magdalena Anderssons (S) tid vid regeringsmakten stängdes fyra kärnkraftreaktorer i Sverige. Nu behöver Socialdemokraterna välja om de vill vara en del av lösningen och bidra till att ny kärnkraft byggs – eller om de fortsätta vara en del av problemet.

 

Ny kärnkraft ger konkurrenskraftiga elpriser och möjliggör tillväxt och omställning. Därför arbetar regeringen för att nya reaktorer kan byggas genom att säkra en finansieringsmodell för ett nytt kärnkraftsprogram.

Regeringen kommer alltid värna skattebetalarnas pengar, och med en ansvarsfull ekonomisk riskdelning möjliggörs inte bara ny elproduktion, det kan också göra den totala kostnaden för svensk elförsörjning lägre.

 

Att producera stora mängder el är en sak, men det är inte det enda som kan styra vilka kraftslag som ska byggas. I ett välfungerande elsystem behöver väderberoende elproduktion balanseras med planerbar elproduktion.

De senaste elva åren har elproduktionen byggts ut med motsvarande mer än sju kärnkraftsreaktorer. Sverige har under den perioden ändå haft historiskt låg överföringskapacitet, försämrad effektbalans samt högre och mer volatila elpriser.

Förklaringen är att flera kärnkraftsreaktorer har tagits ur drift på kort tid samtidigt som den elproduktion som byggts ut varit väderberoende.

 

Kärnkraftens förtjänster är inte bara att den är en fossilfri utan också att den är leveranssäker och planerbar och därmed bidrar med avgörande nyttor för elsystemet i dess helhet. Det gagnar även andra kraftslag och framför allt gagnar det elkonsumenterna.

Nu behöver behoven komma före ideologi i energipolitikens utformning. 

 

Utan nya investeringar i befintliga eller nya reaktorer förväntas kärnkraften i Sverige vara utfasad omkring år 2045.

Att inte agera nu är att kasta tärning med jobb, löner, välfärd och den gröna omställningen.

Problemen med att helt förlita sig på importberoende, fossil elproduktion, eller teknik som ännu inte är mogen, är uppenbara. Därför behöver planeringen för det framtida elsystemet bygga på trygga och beprövade alternativ och som svarar upp mot de angelägna behoven i elsystemet.

Betydelsen av att just säkra mer kärnkraft i vår energimix är därför uppenbart.

Ingenstans i världen byggs det nya reaktorer utan ett statligt engagemang.

Att möjliggöra ny kärnkraft är en investering i en av samhällets grundfunktioner. Precis som vid finansiering och planering för vägar, järnväg och annan infrastruktur har staten ett naturligt ansvar.

Ny kärnkraft innebär stora och komplicerade investeringar över lång tid. De finansiella osäkerheterna behöver hanteras eftersom byggtiderna är långa, liksom drifttiden för att återhämta kostnaderna. Därför är det angeläget att staten inom vissa ramar säkrar de ekonomiska förutsättningarna så att projekten kan möjliggöras.

Ingenstans i världen byggs det nya reaktorer utan ett statligt engagemang.

 

Regeringens utredare har nu föreslagit en genomarbetad modell för detta, som samtidigt slår vakt om skattebetalarnas pengar och minskar risken och osäkerheten för de bolagen som ska bygga och driva ny kärnkraft. Det är en robust grund för att bygga ett bättre elsystem för hela Sverige.

Även om Socialdemokraternas position i kärnkraftsfrågan har varierat över åren och mellan företrädare, får man ta fasta på den position det ges uttryck för just nu – att kärnkraften ska värnas och byggas ut.

Den som menar att ny kärnkraft behöver byggas behöver också svara upp med en genomarbetad politik för hur så ska blir möjligt och hur det ska finansieras.

 

Utredningens förslag avfärdas i sin helhet av Magdalena Andersson. Kritiken är högljudd, utan att backas upp med egentliga argument eller alternativ.

Bevisbördan ligger nu på Magdalena Andersson som behöver svara på vad de har för billigare och bättre lösning för att säkra ny kärnkraft. Om de har en bättre idé om hur Sveriges energiproblem ska lösas bör de presentera den nu.

Att slarva med energiförsörjningen och dess finansiering skadar hela Sverige, inte minst alla LO-hushåll som för sin lön och välfärd är beroende av svensk industri.


Niklas Wykman, finansmarknadsminister (M)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.