Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Ingen vet vad som händer med din elräkning nu

Energiföretagen & Villaägarna: Pausa nya modellen för elpriset – den är för osäker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 09.28 | Publicerad 06.30

Den sista oktober ändras reglerna för den svenska elmarknaden. En nyordning som ökar osäkerheten och som kan ge stora prisvariationer för kunderna. Ingen vill ha detta, förutom Svenska kraftnät. Pausa och justera modellen, skriver Energiföretagen och Villaägarna.

DEBATT. Den sista oktober ändras reglerna och du får högre elpriser, eller? Ingen vet säkert hur den nya modellen för att optimera flödet i elnätet, ”flödesbaserad beräkning”, kommer att slå.

Processen har skett utan större dialog eller förankring med dem som berörs. Vad vi vet är att både hushållskunder, industrin, elhandlare och elproducenter är kritiska.

En nyordning som ökar osäkerheter, gör elmarknaden mer oöverskådlig och svårberäknad och som kan ge stora prisvariationer för kunderna. Ingen vill ha detta, förutom Svenska kraftnät (Svk) som ser att det måste införas.

 

Om vi börjar med priserna: Svk har testat modellen och lyft fram siffror som visar på lägre priser i Sydsverige och högre för övriga elområden.

Men Svk har selektivt valt ut data som inte tar hänsyn till exempelvis säsong och väder, vilket varierar rejält. Om en elkund i Skåne får lägre elpris sommartid är nyttan begränsad, särskilt om priset riskerar mångdubblas en kall vinterdag i Mellansverige. Variationerna blir stora beroende på vilka siffror man väljer.

När Energiföretagens analytiker studerar samma data för hela testperioden ser vi att det blir en ökning av elpriserna i elområde SE1 med 9 procent, SE2 med 6 procent och i SE3 med hela 14 procent, men så gott som oförändrade priser i SE4 i södra Sverige. Men detta är som sagt förenat med stora osäkerheter och det finns en rad olika faktorer som påverkar elpriset.

Vi menar att man inte borde ha så bråttom, utan pausa och justera modellen

Varför vill Svk då genomföra förändringen och varför är det så bråttom?

Bakgrunden är ett EU-krav, där Svk vill införa en modell som styr hur elen flödar och som tar hänsyn till hur elnätet är belastat, och inte bara var priset är högst.

En sådan modell skulle kunna ge ett effektivare elsystem i Europa, men Svk:s utformning tar inte hänsyn till Sveriges verklighet.

Svk lyfter fram siffror som visar på ett positivt utfall för vissa kunder, men saknar konsekvensanalyser av hur detta slår nationellt. Följden blir i stället ett mer komplext elsystem som blir allt svårare att förstå och agera i.

För alla aktörer, från kund till elhandlare, blir det svårare att överblicka vad som händer framöver och värja sig mot plötsliga prisförändringar. Det finns inte heller någon plan för hur Svk kommer att följa upp modellen.

 

Vi menar att man inte borde ha så bråttom, utan pausa och justera modellen.

I bakgrunden pågår dessutom andra processer. Bland annat ses indelningen av Sverige i fyra elområden över. Elområdena har skapat kraftigt ojämlika villkor för kunder i olika delar av landet.

Tio år efter att de infördes har de inte främjat den utbyggnad av nya ledningar eller ny elproduktion som skulle hjälpa till att sudda ut prisskillnader mellan områden, så som det var tänkt.

 

Elkunderna i Sverige har varit satta under hård press under senare år. Inte minst i södra Sverige, elområde 4, där vi har de högsta elpriserna på grund av flaskhalsar i elnätet och brist på lokal elproduktion.

Införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkning är inte ett svar på dessa stora utmaningar. I stället behövs politiska initiativ för att öka utbyggnaden av elproduktion och elnät, både omedelbart och på sikt.

 

Regeringen har gjort en del lovvärda initiativ, men inte tillräckligt. I senaste budgetpropositionen ser vi tvärtemot att skattetrycket på elkunderna ökar, skatter som redan idag utgör halva din elräkning som hushållskund.

Energiföretagen och Villaägarna representerar olika intressen på elmarknaden. Vi är inte alltid överens. Men vi vill båda ha en god tillgång på fossilfri el i ett stabilt och förutsägbart energisystem. Att införa Svk:s förslag är ett steg bort från detta och borde ses över.


Åsa Pettersson, vd Energiföretagen
Håkan Larsson, samhällsekonomisk chef Villaägarna

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.