Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Viltvården sätter jakten främst – inte naturen

Slutreplik från Svenska rovdjursföreningen om björnjakten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 16.12

Jaktintresset styr viltvården. Oproportionerligt många av riksdagens beslutsfattare är jägare och i länens rådgivande organ, viltförvaltningsdelegationerna, är en klar majoritet jägare. Slutreplik från Magnus Orrebrant, Svenska rovdjursföreningen.

SLUTREPLIK. Mikael Samuelsson hävdar att jägareförbundet är bäst på att förvalta viltet och att det är demokratiska beslut som styr. Inget kunde vara mer fel.

Jägareförbundet får årligen miljonbelopp i statligt stöd och har därigenom kunnat finansiera en mycket stark lobbyorganisation. En organisation som helt styr svensk viltvård, inte utifrån vad som är bäst för naturen eller samhället utan för att främja jakten.

Jaktintresset styr viltvården.

 

  • Oproportionerligt många av riksdagens beslutsfattare är jägare. De har egen jaktklubb och skjutbana och sätter agendanför hur vi ska se på rovdjuren.
  • I länens rådgivande organ, viltförvaltningsdelegationerna, är en klar majoritet jägare. Besluten blir därför alltid att antalet rovdjur ska minimeras utan objektiv analys
    av vad som är bäst för naturen och samhället.
  • Forskning styrs mycket utifrån jaktintresset då Naturvårdsverkets forskningsråd
    har två representanter från jaktintresset men ingen från naturintresset.
  • Generösa jaktregler i Sverige optimerar den mänsklig jakten där antalet rovdjur minimeras. En ”viltvård” som årligen dödar 60 000 rävar, 20 000 grävlingar
    och nu ska antalet björnarna också minimeras. Varför tas ingen hänsyn till
    att övriga svenskar och utländska turister vill uppleva djuren levande i naturen?

 

Nej, svenska rovdjursföreningen kämpar inte ”med näbbar och klor” bara för rovdjuren utan för ett väl fungerade ekosystem där rovdjuren har en central roll för långsiktigt hälsosamma viltstammar.


Magnus Orrebrant, Svenska rovdjursföreningen

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln