Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Kommunerna måste satsa på idrotten igen

Riksidrottsförbundet: Annars riskerar vi problem för decennier framåt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 09.19 | Publicerad 06.00

Riksidrottsförbundets kommunenkät visar att få kommuner har visioner för idrotten och det saknats plats för idrott i de långsiktiga planerna för kommunen. Det har inte Sverige råd med, skriver Anna Iwarsson.

DEBATT. Sommarens olympiska spel har inspirerat unga att prova på idrott samtidigt som vi vet att det finns för få idrottsplaner, hallar och isytor och även ett stort behov av renovering.

Kommunerna är idrottsrörelsens bästa vän och samarbetspartner och har varit så i många decennier. Därför är det bekymmersamt att bara en av tre kommuner har ett idrottspolitiskt program respektive en lokalförsörjningsplan och endast en av fyra anger att idrott beskrivs i översiktsplanen mer än med enstaka ord.

 

Riksidrottsförbundets kommunenkät som 261 av 290 kommunerna har svarat på, visar att få kommuner har visioner för idrotten och det saknats plats för idrott i de långsiktiga planerna för kommunen.

Plats att vara på såsom idrottshallar, klubbstugor, skidspår och vatten, är en av idrottens avgörande framtidsfrågor och en grundförutsättning för idrottsrörelsen. Utan rätt förutsättningar stannar idrotten och föreningslivet.

Riksidrottsförbundet/RF-SISU distrikt vill att samtliga 290 kommuner tar fram:

  • Idrottspolitiskt program som beskriver plats för idrott
  • Nulägesanalys över vilka platser som finns idag
  • Lokalförsörjningsplan för framtiden
  • Investeringsbeslut inom plats för idrott

 

Den urbanisering som har pågått i många decennier har lett till att mark upplevs som en bristvara i växande städer och plats för idrott prioriteras dessvärre ner alltför ofta.

Avståndet från bostad till enkla idrottsytor som bollplaner, idrottshallar och gymnastikhallar har ökat när vi jämför bostadsområden, som Hovshaga i Växjö, byggt 1960–1980 jämfört med bostadsområden byggda 2000–2020, som Limhamn i Malmö.

Lägg till att många av idrottsplatserna från 1960–1980 har stora renoveringsbehov.

Vi riskerar att bygga bort möjligheten till idrott och föreningsliv för decennier framåt

Samtidigt ser vi att allt fler barn och unga är stillasittande i sin vardag. Det måste därför till en förändring för att barn och barnbarn, oavsett var de bor, ska kunna leva aktiva och välmående liv i framtiden.

Utmaningarna behöver mötas med visioner, handlingsplaner och politiska krafttag där beslut tas med människors bästa över tid i fokus i stället för kortsiktig ekonomisk vinning.

 

Vi har en bred kunskap om anläggningssituationen i alla 290 kommuner och idrottsrörelsens behov. Vi möter gärna kommunpolitiker för att diskutera nuläget och framtiden. Låt oss hjälpa varandra. Annars riskerar vi att bygga bort möjligheten till idrott och föreningsliv för decennier framåt.

Det har inte Sverige råd med.

 

Läget är dock inte nattsvart. Det finns kommuner som både planerar och bygger bra och framsynt. Men till skillnad från våra nordiska grannar har vi inte samlat kunskap om idrotten i samhällsplaneringen eller utformning av platser systematiskt.

Därför behöver alltför många kommuner uppfinna hjulet själva. Helt enkelt för att de inte vet vem de ska fråga om råd.

Det behövs en nationell plattform som kan hjälpa kommuner att bygga rätt och lära av andra. En plats där vi lär, ger innovativt stöd utifrån idrottens och kommunens behov och bygger kunskap så att framtidens Sverige blir ett land där närhet till idrott, träning och fysisk aktivitet är naturligt i hela landet.


Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln