Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Fler platser på Sis för att bryta rekryteringen

Regeringen: Samtidigt ska säkerheten höjas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 08.30 | Publicerad 06.00

Det saknas platser på Sis. Myndigheten kommer därför få i uppdrag att samverka med kommunerna, regionerna, SKR och Vårdföretagarna för att frigöra fler platser och ställa om lediga platser avsedda för vuxna som är omhändertagna på grund av missbruk, till platser som behövs för barn och unga, skriver Gunnar Strömmer och Camilla Waltersson Grönvall. På bilden Sis-hemmet Johannisberg i Kalix.

DEBATT. En omfattande omläggning av den statliga ungdomsvården pågår. Men de kriminella nätverkens rekrytering av barn och unga är ett akut problem.

Därför vidtar regeringen flera åtgärder för att frigöra fler platser på Sis och öka säkerheten. 

 

Den senaste tiden har vi sett flera grova våldsbrott i Sverige och i Danmark. I flera fall är de gripna tonåringar. Det är ytterligare en bekräftelse på att den grova brottsligheten tränger sig allt djupare ned i åldrarna.

Rekryteringen är oerhört cynisk. Brottsuppdrag i utbyte mot ersättning läggs ut öppet i digitala miljöer. Beställarna befinner sig ofta i utlandet, långt från den otrygghet de skapar.

 

En grupp som löper särskild risk att rekryteras in i gängen är barn och ungdomar i behov av vård på särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis, eller på så kallade HVB-hem.

Det rör sig om barn och unga som riskerar att begå nya brott i väntan på placering, barn och unga som rekryteras av gängen under tiden de får vård eller som riskerar att rymma eller avvika för att därefter begå nya allvarliga brott. 

 

Grundproblemen är flera: det saknas platser på Sis, de platser som finns nyttjas inte på ett effektivt sätt och ibland har säkerheten varit undermålig. Det har lett till att de insatser som  ska vara samhällets yttersta skyddsnät för barn och unga i vissa fall har kunnat bli en rekryteringskälla för de kriminella gängen.

Regeringen genomför i detta nu ett omfattande arbete för att vända situationen. Vi har inlett en total översyn av Sis uppdrag och påbörjat inrättande av ungdomsfängelser. Vi har begränsat tillgången till mobiler, surfplattor och annan elektronisk kommunikation för unga på Sis-hem.

Och vi tar fram lagstiftning för att ge Sis möjligheten till låsning av rummen nattetid, rums- och kroppsvisitation samt ökade inpasseringskontroller.

I dag kan vi berätta om ytterligare ett antal åtgärder för att hantera det kritiska läget.

 

Fler platser på Sis. Vi måste säkerställa att de barn som är i behov av vård på Sis får den vården omedelbart.

Sis kommer därför få i uppdrag att samverka med kommunerna, regionerna, SKR och Vårdföretagarna för att frigöra fler platser och ställa om lediga platser avsedda för vuxna som är omhändertagna på grund av missbruk, till platser som behövs för barn och unga som är omhändertagna på grund av kriminalitet.

Regeringen avser även besluta om en utredning för att på lång sikt åstadkomma mer ändamålsenliga och effektiva placeringar.

 

Säkerheten höjs. Sedan maj i år har Sis utökade befogenheter att stoppa användningen av mobiler och surfplattor för ungdomar på Sis-hem. Denna lagstiftning har gett Sis möjligheten att äntligen kunna bryta kontakter mellan kriminella på utsidan och unga på insidan hos Sis. Regeringen avser att mycket noggrant säkerställa att avsedd effekt uppnås genom att ge Sis i uppdrag att följa upp tillämpningen av dessa verktyg.   

 

Samverkan stärks. Inom kort kommer vi även att samla myndighetscheferna, bland annat Polismyndigheten och Sis, i det nationella rådet som arbetar med barn och unga i miljöer kopplade till organiserad brottslighet.

Syftet är att identifiera ytterligare konkreta åtgärder för att hindra rekrytering av barn och unga till organiserad brottslighet.

 

Dessa insatser ska ses mot bakgrund av den stora omläggning som vi nu gör av hela systemet för att hjälpa barn och unga på glid.

Vi arbetar med förslag för att skärpa straffen för unga, vi ser över straffmyndighetsåldern och vi utreder utökade möjligheter att använda tvångsmedel mot barn och unga. Dessutom får vi på plats en ny mer förebyggande socialtjänstlag, och vi river sekretesshinder så att polis, socialtjänst och skola kan arbeta tillsammans för att förhindra att barn och unga rekryteras till gängen.

 

Brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete går hand i hand. Justitiedepartementet och Socialdepartementet arbetar tätare än någonsin tidigare.

Vi är fast beslutna om att vara uthålliga och att inte slå av på takten. Reform för reform återupprättar vi medborgarnas trygghet, barn och ungdomars framtid samt vårt fria och öppna samhälle.


Gunnar Strömmer, justitieminister
Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.