Kvinnornas liv och hälsa står på spel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-05-15

Vänsterpartiet: Rätten till abort och preventivmedel är under attack

En kvinna håller upp en skylt som lyder ”Jag är inte kriminell för att jag gör abort”, under en demonstration mot den spanska regeringens reform av abortlagen i Spanien.

2013 var ett svart år för jämställdheten i Europa och EU-parlamentet gick i främsta ledet.

I Spanien vill Moderaternas systerparti Partido Popular backa till de regler som fanns under fascismen, nära 80 procent av gynekologerna i Italien vägrar att utföra abort, Polen har en mycket restriktiv abortlag, på Malta och Irland är abort inte tillåtet och i Ungern diskuteras begränsningar. När frågan kom upp i Europaparlamentet såg vi kaosartade scener, med burop, okvädinsord och slutligen applåder när parlamentet röstade emot en resolution om abort, sexualundervisning, HBTQ-personers rättigheter och preventivmedel.

Med en enkel knapptryckning kunde abortmotståndare och homofober rösta emot åratals kamp för kvinnors rätt till sina kroppar, emot solidaritet med kvinnor och HBTQ-personer i och utanför Europa. Svenska moderater och kristdemokrater var bland dem som med sina knapptryck främjade detta.

Det är en farlig och kontraproduktiv utveckling, som värnar ultrakonservativa och sexualmoralistiska värden men också riskerar kvinnors liv.

Enligt WHO utförs över 20 miljoner osäkra aborter årligen. De flesta sker i utvecklingsländer, men det är en utveckling vi riskerar se öka i EU. Osäkra aborter står för 13 procent av den totala mödradödligheten. Cirka 40 procent av alla graviditeter beräknas vara oönskade, fler i länder där preventivmedel och abort inte är tillgängliga. I länder där preventivmedel, säkra aborter och sexualundervisning finns tillgängliga sjunker mödradödligheten betydligt. Enligt WHO skulle cirka 100 000 kvinnoliv kunna räddas årligen bara med tillgång till preventivmedel.

Detta är kalla fakta. En verklighet där kvinnors liv och hälsa står på spel. Att EU då år 2013 väljer att titta bort är inte bara olyckligt utan farligt. Är det detta Europa vi vill ha?

Vi borde agera i solidaritet. Länder där abort är tillåtet borde hjälpa kvinnor som i andra länder riskerar att dö. Vi skulle kunna erbjuda säkra aborter, dagen efter piller och preventivmedel. Vi behöver ett europeiskt och globalt systerskap som inte ger upp och aldrig tystnar.

I stället vill konservativa grupper stoppa EU-bistånd som kan gå till prevention och sexualundervisning eller säkra aborter. Det är ett budskap till världens kvinnorörelser att de inte kan räkna med att Europa ska kämpa för deras mänskliga rätt till sina kroppar och sexualitet.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är nödvändiga inte bara för att rädda liv och skapa jämställdhet utan också för en god samhällsutveckling. Kvinnors ohälsa och tidiga död stoppar hela länders utveckling. Kvinnor och flickor är nyckeln till många utvecklingsländers framtid men också till Europas.

Med allt fler konservativa röster i EU kan det politiska läget förvärras ytterligare. EU borde stå upp för och bevaka kvinnors rättigheter men kan i stället omvandlas till en öppen arena för ultrakonservativa krafter som vill underminera desamma. Vi har redan sett det hända.

Denna utveckling behöver en stark och tydlig motkraft, en progressiv kraft som går i täten för jämställdhet, modern sexualpolitik och solidarisk utvecklingspolitik. I Europavalet har vi möjlighet att rösta för systerskap och jämställdhet, det är en chans vi inte har råd att missa.

När stat och patriarkat vänder sig mot kvinnor, då står vi upp i solidaritet med varandra. Vi börjar med att samla in dagen efter-piller – som vi kommer distribuera och göra tillgängliga i länder där de i dag är förbjudna. Vi behöver en feminism som går från ord till handling.

Malin Björk

Rossana Dinamarca

Med stöd av:

Filomena Ruggiero,

Federación de Planificación Familiar Estatal, Spanien

Anka Grzywacz,

SRHR aktivist and sexualundervisare, Polen

Abortion Rights Campaign, Irland

Följ ämnen i artikeln