Reinfeldt, vet du inte hur mycket EU påverkar oss?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-03-28

LSU: Statsministern borde inte spela ner betydelsen av ett politiskt val

Högt valdeltagande är centralt för en legitim demokrati. Demokratiminister Birgitta Ohlsson satte i höstas upp ett tydligt mål för regeringen: 50 procents valdeltagande i Europaparlamentsvalet den 25 maj. Ett förhållandevis lågt, men historiskt sett dessvärre realistiskt mål. Endast 44 procent av de röstberättigade svenskarna röstade i valet 2009 och bland de unga var siffran ännu lägre, 39 procent.

I en intervju med tidningen Europaportalen i veckan sa statsminister Fredrik Reinfeldt apropå detta: ”Det är en sak att få välja vilka som ska sitta i regeringen, riksdag, landsting och kommun som styr över en stor del av de skatter som vi tar ut och som påverkar nära nog alla delar av mänskliga levnadsförhållanden i Sverige, jämfört med 20 platser i Europaparlamentet. Därför kan man ha förståelse för att valdeltagandet inte blir lika högt i Europaparlamentsvalet.”

Vår fråga till statsministern är nu: är du galen?

Det klär inte Sveriges statsminister att spela ned betydelsen av ett demokratiskt val i Sverige. Är det något vår statsminister bör ha ”förståelse för” så är det att en majoritet av alla politiska beslut i Sverige har sin grund i ett EU-beslut. De tjugo svenska ledamöterna i Europaparlamentet har verkligt stor makt att påverka det svenska samhället, framtiden för EU:s 508 miljoner invånare och EU4s politik i de globala frågorna. Se till exempel vad Isabella Lövin (MP) har gjort inom fiskepolitiken i EU eller Cecilia Wikström (FP) på migrationsområdet.

Vi som medborgare har makten att med vår röst påverka vilka ledamöter vi skickar till Strasbourg och Bryssel och därmed vilken politik som på riktigt ”påverkar nära nog alla delar av mänskliga levnadsförhållanden i Sverige”.

Vi ser också att främlingsfientliga partier mobiliserar runt om i Europa inför vårens EU-val. Med tillräckligt många röster kan EU få en mäktig högerextrem partigrupp efter EU-valet 2014. Att nedvärdera makten i den enskildas röst riskerar att öka de rasistiska krafterna.

Sedan EU-inträdet har valdeltagandet till Europaparlamentet varit lägre bland unga än övriga grupper, i år finns en möjlighet att ändra på det. Men då krävs handling – inte förringande av varje persons makt att påverka. Tidigare i vår presenterade LSU siffror som visar att mer än två tredjedelar av Sveriges 1,5 miljoner unga i åldern 18-29 ser det som ganska eller mycket troligt att de kommer att rösta i valet till Europaparlamentet. Om den unga gruppen mobiliseras är därför sannolikheten stor att valdeltagandet bland unga kommer att öka markant jämfört med år 2009.

Vi ser, till skillnad från Fredrik Reinfeldt, en enorm vikt av ett stort demokratiskt deltagande i Europaparlamentsvalet. Därför utbildar vi under våren, bland annat i Europahuset i Stockholm idag, 1 000 unga till valambassadörer genom kampanjen Makten är din. På www.maktenardin.se uppmanar vi också alla som tänker rösta den 25 maj att visa det genom en enkel knapptryckning.

Det gör väl du också, Fredrik Reinfeldt?

Felix König,

ordförande LSU – Sveriges ungdomsorganisationer

Följ ämnen i artikeln