Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Bäst med lagom mycket Z

Det var väl ingen nyhet ?

Jag undrar hur du/ni motiverar löpsedeln om den ”nya” metoden att operera ögonen (lasik). Jag har en kollega som genomgick den operationen 2002, jag själv genomgick elsa-metoden 2003. Lasik är med andra ord ingen ”ny laserteknik” som det står i artikeln.

Jonas Bygdén

Svar: Jag kan inte svara på hur ny den metod du nämner är. Men för många läsare är detta absolut en nyhet. Det visar mängden av mejl och brev som jag fått.

Varför är det så kul med Z?

Vill börja med att tacka för en mycket bra tidning som jag har mycket glädje av.

Det finns dock en liten grej som har stört mig den senaste tiden: varför tycker alla rubriksättare att det är en jättefyndig grej att skriva något med bokstaven Z så fort artikeln handlar om Zlatan Ibrahimovic? Kan nämna otaliga exempel, men rubriken ”Farzan” är i alla fall den senaste ”lustigheten”.

Jag vet att detta är en skitsakernas skitsak, men jag stör mig i alla fall på det eftersom det inte alls motsvarar tidningens i övrigt mycket höga kvalitet.

Tony Murino

Svar: Tack för ditt beröm, sånt värmer även en chefredaktör. Jag har också lagt märke till att bruket av bokstaven ”Z” allt oftare dyker upp i olika varianter när vi gör rubriker om Zlatan. Ibland är det genialt, ibland är det mindre bra. Lagom vore nog bäst i det här fallet.

Det finns inga dagisfröknar

Varje gång ni har en nyhet i Aftonbladet som handlar om förskolan skriver ni ”dagis”. Det finns inget som heter dagis och har inte funnits på 20 år. Det finns inga ”dagisfröknar”, det heter förskolelärare. Det finns inga daghem i Sverige, det är förskolor.

Jag känner många förskolelärare som dagligen kämpar för att få respekt för sitt yrke och sin utbildning, och de motarbetas konsekvent av alla journalister som inte har lyckats hålla sig uppdaterade med vad som hänt de senaste 20 åren. Det ord man väljer för att beskriva någonting är viktigt, det är ni nog ganska medvetna om.

Så skärpning Aftonbladet, använd rätt ord. För ni vill väl inte själva bli kallade för något som ni inte anser att ni är?

John

Svar: Visst, rätt ska vara rätt. Däremot förstår jag inte det fula eller förnedrande i att bli kallad ”dagisfröken”. Det viktigaste är väl att barnen trivs och att personalen är välutbildad, engagerad och gör ett bra jobb till vettiga löner.

Tyst om hedersmord på en man

Söndag 20/11 stod inte en skrivelse om mordet på en 20-åring i Småland. Ingenting på första sidan på aftonbladet.se. Detta verkar ju faktiskt vara ett hedersmord på en MAN. Varför skriver ni inte om detta?

Herr A

Svar: Det fall du beskriver har fått stor uppmärksamhet i Aftonbladet. I måndagstidningen ägnade vi en hel sida till detta mord. Och under veckan som gått har vi rapporterat ett antal gånger om utvecklingen i denna tragiska historia.

Vad lärde du dig på Örebro-Kuriren?

Hur känns det att uppleva att den tidning där du gjorde dina första år i yrket, Örebro-Kuriren, gått i graven? Lärde du dig något som du nu har användning av som ledare för Aftonbladet?

Bengt Svensson, Karlskrona

Svar: Hej Bengt. Om jag inte tar helt fel har vi jobbat ihop för länge, länge sedan. Och precis som jag kände du säkert stor sorg när vår gamla tidning gick i graven.

På Örebro-Kuriren lärde jag mig att redigera en tidning, jag lärde mig också hur en brinnande och entusiastisk personal med små resurser kan göra mycket god journalistik.