Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

REPLIK Forskare: Ekoodling är en väg till bättre miljö

Vi håller inte med om att ekologisk produktion inte är bra för miljön.

Holger Kirchmann och Lars Bergström betonar problemen med naturlig gödsel. Men frågan handlar inte om vi ska använda naturgödsel eller ej. Den finns som en resurs att använda så effektivt som möjligt, både i konventionell och ekologisk produktion. De största problemen med övergödning orsakas inte av ekogårdarna utan av specialiserade konventionella gårdar med många djur. På dessa gårdar får markerna för stora mängder gödsel, både naturgödsel och handelsgödsel.

Ekologisk produktion har inte alla svar men har varit en föregångare genom att arbeta konkret med jordbrukets miljöfrågor. Uteslutandet av handelsgödsel har exempelvis lett till att kretsloppslösningar utvecklats. I allt miljöarbete är det viktigt med ett helhetsgrepp och övergödningsproblemet är en aspekt. En annan viktig fråga är det stora beroendet av kemiska bekämpningsmedel i konventionellt jordbruk. Här har den ekologiska produktionen sporrat en utveckling av alternativ som varit av godo för hela jordbruket.

Jordbruksforskare är eniga om en mängd detaljfrågor. Men enskilda forskningsresultat behöver sättas in i sitt sammanhang, lyftas till hela jordbrukssystem. I forskningen om något så komplicerat som hur ett hållbart jordbruk ska utformas och komma till stånd behöver nya forskningsmetoder utvecklas.

En snäv kunskap inriktad på detaljer räcker inte för att svara på frågorna. Vi välkomnar en bred konstruktiv diskussion om detta och om hur forskningen kan bidra till ökad hållbarhet.

Maria Wivstad,

forskare i växtproduktions-

ekologi, SLU

Ulrika Geber,

enhetschef för Centrum för

uthålligt lantbruk, SLU