Låt unga jobba för lägre löner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-20

Magnus Andersson (CUF): Tyvärr, en miljon högskole- poäng ger inget jobb

Ungdomsarbetslöshet. Ett fruktat ord. Jag skulle kunna skriva om las som borde slopas. Jag skulle kunna skriva om ingångslöner och fackpampar som inte bryr sig om ungdomar. Men, det finns något som är ännu värre. Sveriges arbetsmarknad är usel och om ingenting görs så spelar våra ansträngningar ingen roll. Den måste förändras i grunden innan det är för sent.

Det hjälper inte att – som de flesta riksdagspartier hävdar – skapa fler utbildningsplatser. Sveriges­ ungdomar är sjukt utbildade redan. Tyvärr, en miljon högskolepoäng ger inget jobb.

Det är dags för alla politiker att ta ett steg ut i verkligheten, öppna ögonen och se sig omkring. Har du en personlig kontakt på ett företag har du mycket större chans att få ett jobb. Får du praktisera under gymnasiet har du plötsligt halva inne. Har du lyckats få ett jobb på ett mindre företag som kan kringgå las-reglerna är det troligt att du som ung får behålla jobbet, för du är ofta bäst lämpad. Så ser verkligheten ut och efter det borde politiken formas.

Det enkla svaret är att öka praktiken i skolan och en gång för alla göra upp med lagen om anställningsskydd, las. I länder som till exempel Nederländerna är ungdomsarbetslösheten låg, där har de inte las. Vi måste våga ändra på grundläggande lagar som konsekvent stänger ute unga människor från jobb.

Vänsterpartierna snackar om att ungdomar behöver hopp. Ungdomar behöver jobb, är mitt svar. Hopp räcker inte till hyror, mättar inga magar och betalar inga räkningar. Om jag var arbetslös hade jag hellre haft ett jobb än hopp.

Enligt Novus håller 91 procent av ungdomarna med mig och är villiga att ta ett jobb till lite lägre ingångslön, för att i alla fall komma in på arbetsmarknaden. När vi ungdomar väl är där så kan vi visa vad vi går för och få betalt därefter. En del av ungdomars konkurrenskraft ligger i att vi kan tänka oss lite lägre lön först, för att i alla fall komma in på arbetsmarknaden. Ta inte ifrån oss den fördelen. På precis samma sätt vore det helt värdelöst att höja arbetsgivaravgiften för oss unga. En fortsatt låg arbetsgivaravgift för att anställa unga ger oss en fördel som minskar ungdomsarbetslösheten.

Om vi ska lyckas skapa jobbtillfällen för Sverige ungdomar har vi inte råd med fina ord som hopp, inte heller tid med populism. Vi måste kavla upp ärmarna och ta tag i skitgörat först, inte skitsnacket. Vi måste våga säga till ungdomar att det är okej att drömma stort och att satsa allt. Att bli rik. Jante borde begravas för alltid, six feet down.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin kvalificerar sig i dag för att bli hedersmedlem i SSU, de står för samma politik. Statlig arbetsförmedling­ och mer utbildning är deras enda lösningar.

Arbetsförmedlingen borde gå samma öde till mötes som Jante. Six feet down. Att ersätta Arbetsförmedlingen med privata alternativ som specialiserar sig på olika jobb, till exempel ungdomsjobb, är att satsa på ungdomar.

Om jag bara fick några få meningar att säga till Sveriges ungdomar så är det: glöm alla sagor du fått höra som barn, om riddare som kommer som räddare i nöden. Det kommer inte att komma en fackpamp på en vit häst och ge dig ett jobb. Reinfeldt och regeringen kommer inte att ge dig ett jobb. Sveriges ungdomar borde ges möjligheten att i större utsträckning starta egna företag och förverkliga sina egna drömmar. Se till att unga med 1 miljon idéer och 0 kronor på kontot kan få ett mikrolån för att satsa på sin företagsidé.

Efter valet i september vill jag inte tvingas säga till ungdomar: ”Tyvärr kompis, du är för dyr. Vänsterpartierna kommer att höja arbetsgivaravgifterna och då kommer unga få det ännu svårare”.

Jag vill kunna säga: ”Det är i år som du kommer hitta ett jobb. Nu kommer arbetsmarknaden att ta hänsyn till kunskap och engagemang, inte bara ålder. Det är nu som du som ung kan kombinera din flexibla livsstil med en flexibel arbetsmarknad. Du ska kunna skratta arbetslösheten i ansiktet med de berömda orden: mister du ett jobb står dig tusen åter.”

Fram till den dagen: A little less conversation – a little more action, Reinfeldt, please.

Magnus Andersson