Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Kravet: Gör det enklare att få sjukpenning

Vänsterpartiet: Det här måste regeringen genomföra för att vi ska stödja budgeten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-08-21

Avskaffa karensdagen, höj ersättningsnivåerna och förändra styrningen av Försäkringskassan. Det är tre av våra krav kring sjukförsäkringen som vi ställer för att senare i höst kunna stödja regeringens budget, skriver Ida Gabrielsson, vice partiordförande i V.

DEBATT. Det behövs mer raka rör och mindre fulspel i politiken. För landets finansiella stabilitet är det en nödvändig praxis i riksdagen att man endast röstar på en budget man varit med och förhandlat fram.

Centerpartiet tvingar regeringen att inte förhandla med Vänsterpartiet och på så sätt riskerar de att skapa ännu en politisk kris eftersom regeringen inte kan bygga en majoritet för statsbudgeten utan oss.

Nu sätter vi i Vänsterpartiet återigen det politiska innehållet och landets stabilitet framför vår partiprestige och erbjuder regeringen en lösning. Vi har öppet redovisat de krav vi ställer för att senare i höst kunna överväga att ändå stödja deras budget.

Under många år har svårt sjuka människor kastats ut från vår sjukförsäkring. Den som trots allt beviljas ersättning kan knappt leva på den.

Regeringen och Centerpartiet förbereder nu nästa steg i nedmonteringen, en försämrad anställningstrygghet. Det håller inte. Människor ska kunna lita på att försäkringssystemen de själva betalar för fungerar när det behövs. Det borde alla kunna skriva under på.

Som vår talesperson för sjukförsäkringen vill jag därför berätta om de reformer vi kräver att regeringen genomför inom området (våra krav i sin helhet finns här).

Karensdagen måste avskaffas, så att den som är sjuk har råd att stanna hemma.

I andra nordiska länder är det en självklarhet och det ska det också bli i Sverige. Det är viktigt för alla, inte minst inom sjukvården, att den som är sjuk kan stanna hemma och inte riskerar att smitta patienter och kollegor.

För att småföretagen inte ska drabbas hårt ekonomiskt måste hela deras sjuklöneansvar slopas.

Ersättningsnivåerna är också för låga.

Både taket i sjukpenningen och sjuk- och aktivitetsersättningen måste höjas. Därför kräver vi i ett första steg att garantinivån höjs med tusen kronor i månaden, att ersättningsnivån och taket höjs och att bostadstillägget höjs till samma nivå som för ålderspensionärer.

Straffskatten måste också tas bort, så att den som får ersättning inte behöver betala mer i skatt än den som lönearbetar. Idag har min sjuka mamma högre skatt än jag som är riksdagsledamot. Det är oacceptabelt.

Sammantaget innebär våra krav att inkomsten efter skatt för en som har sjuk- och aktivitetsersättning ökar med över 2 000 i månaden.

Det måste bli enklare att få rätt till ersättning när man är sjuk.

Under många år har vi sett enorma utförsäkringar av allvarligt sjuka. Aldrig har så få fått sjuk- och aktivitetsersättning och i dag hänvisas funktionsnedsatta till socialtjänsten.

Därför kräver vi omfattande förändringar av regelverket.

Omställningskraven för den som har fyllt 60 år och slitit ut sig genom ett hårt yrkesliv ska tas bort. Matchningen mot hittepå-jobb måste försvinna och bedömningen vid dag 365 i sjukpenningen förändras. Våra krav innebär att många fler med varaktig sjukdom eller funktionsnedsättning får rätt till ersättning.

Den sjukskrivnes rättigheter ska stärkas.

Läkarintyget ska väga tyngre än idag då Försäkringskassans egna bedömningar har getts allt för stor vikt.

Den som Arbetsförmedlingen bedömt som för sjuk för att arbeta ska inte kunna bedömas som arbetsför av Försäkringskassan. Ingen ska kunna förlora sin SGI på grund av myndigheternas brist på samordning. Dessutom ska den sjukskrivnas rätt till rättshjälp stärkas.

Genom att förändra regeringens styrning av Försäkringskassan kan vi förbättra mycket. Därför måste regleringsbrevet ändras så att målen om låga sjuktal stryks och vikten av människors rätt till ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning i stället lyfts fram som en överordnad uppgift.

Många har redan drabbats. Vi kräver därför en kriskommission med uppdrag att utreda Försäkringskassans arbetssätt , så de som sedan 2008 utförsäkrats på grund av bristerna får ekonomisk upprättelse.

S kan inte fortsätta att dansa efter centerns pipa. Vill de ha våra röster krävs en återuppbyggnad av tryggheten och det starka samhället. Det borde vara ett enkelt val.


Ida Gabrielsson, vice partiordförande och sjukförsäkringstalesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.