Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Att tala om problemen är inte främlingsfientlighet

Replik till Mikael Trolin, riksdagskandidat (fp), som i Aftonbladet 3 juni hävdade att folkpartiets valkampanj siktar på att vinna främlingsfientliga väljare.

Liberala invandrarföreningen tar avstånd från Trolins falska påstående. Tvärtom arbetar folkpartiet för jämställdhet i Sverige också för invandrare och svenskar med härkomst utanför Sverige. Att partiet pekar på att invandrare och nya svenskar har alla skäl att snabbt lära sig svenska språket och hur det svenska samhället fungerar har inget med främlingsfientlighet att göra - precis tvärtom.

Vi menar att alla som lever och verkar i Sverige ska göra detta med samma villkor som utgångspunkt. Att folkpartiet uppmärksammar problem bland invandrare och diskuterar hur dessa problem kan och bör lösas visar ju inte på främlingsfientlighet – precis tvärtom.

Mikael Trolin påstår att hans partis ambitiösa satsning på en bättre integrationspolitik än den nuvarande misslyckade ordningen går ut på att folkpartiet vill förfölja invandrare med hårda krav – men det är precis tvärtom.

Riksdagskandidat Trolin försöker utmåla sitt parti som främlingsfientligt. Vi är många medlemmar med invandrarbakgrund i folkpartiet som kan – och vill – slå sönder denna falska bild. I Sverige har vi alla rättigheter och skyldigheter. Skyldigheterna är kopplade till tydliga krav. Att samhället kräver att medborgarna ska följa lagen är självklart. Men när folkpartiet kräver att friska människor ska arbeta i stället för att fastna i bidragsberoende, eller att människor ska kunna svenska på fastställd nivå för att få medborgarskap, kallas detta för ”populistisk högerpolitik”.

Efter valet 2002 har många personer födda utomlands anslutit sig till folkpartiet. Många ställer upp nu som kandidater till riksdag, kommun- respektive landstingsfullmäktige. Vi är bekymrade över mediernas larmrapporter om invandringens och invandrarnas problem. Högerextremister försöker peka ut invandrare som orsaker till samhällets alla missförhållanden. Men bidragsberoende, utanförskap, arbetslöshet och diskriminering är konsekvenser av den förda socialdemokratiska politiken i Sverige.

I valtider glömmer socialdemokraterna att de hade möjlighet att bryta ned segregationen och erkänner inte att de har misslyckats.