Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

EU-politikerna berikar sig på vår bekostnad

Debattören: Vi måste bli bättre på att granska hur våra skattepengar används

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-10-24

Det som borde uppröra väljarna mest är inte EU-bidrag, gratis interrailkort till unga eller ens jordbruksstödet, utan hur våra folkvalda i Bryssel berikar sig själva på skattebetalarnas bekostnad, skriver debattörerna. Bilden är ett montage.

DEBATT. I veckan röstar Europaparlamentet om EU:s budget för 2019. Med en långtidsbudget på 960 miljarder euro för åren 2014 – 2020 är det runt 1650 miljarder kronor som ska fördelas den här gången. EU är bra för tillväxt och jobb, men det är knappast den massiva budgeten som gjort unionen framgångsrik.

Tvärtom är budgeten snarare än källa till misstro mot Europasamarbetet. Men det som borde uppröra väljarna mest är inte EU-bidrag, gratis interrailkort till unga eller ens jordbruksstödet, utan hur våra folkvalda i Bryssel berikar sig själva på skattebetalarnas bekostnad.

45 000 kronor skattefritt varje månad.

Det är vad varenda en av Europaparlamentets 751 ledamöter får i så kallade ”kontorspengar”, ovanpå en väl tilltagen lön och ett traktamente på 3 000 kronor om dagen. Kontorsersättningen är tänkt att bekosta telefonräkningar, kontorsmaterial, eventuell kontorshyra på hemmaplan, flygbiljetter och taxiresor med mera.

Trots avslöjanden om att dessa pengar inte alltid används på rätt sätt utan hamnar i partikassor i ledamöternas hemländer eller rentav i politikernas egna fickor, så har våra folkvalda vägrat öppna upp för mer transparens.

Tidigare i höstas fastställde EU-domstolen (25/9) att Europaparlamentet har rätt att fortsätta neka insyn, efter att journalister försökt få ta del av informationen sedan 2015. Så våra folkvalda i Bryssel kan glatt fortsätta spendera 400 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar varje år utan några som helst krav på redovisning av hur pengarna används.

De tyska reportrar som häromåret avslöjade att politikerna ”hyrt” kontor i sina egna hem, uppgav att de hyrde kontor på adresser som inte existerade eller helt enkelt överfört pengarna till sina privata bankkonton, gick bet när de formellt begärde ut redovisning av hur pengarna använts. Motiveringen löd att det vore ”integritetskränkande” för politikerna att tvingas redovisa sina utgifter. Det är så att man baxnar. Om det är någon som borde känna sig kränkt är det väl de som betalar men inte får veta om pengarna använts som det var tänkt eller om de gått rakt ner i politikernas egna byxfickor.

Denna ordning rimmar särskilt illa med vår stolta svenska offentlighetsprincip. Därför är det anmärkningsvärt att nära nog varenda svensk Europaparlamentariker också vägrade redovisa hur de spenderat pengarna när svenska journalister förra året bad om det.

Sverige behöver EU. Men lika uppenbart behöver EU en egen Slöseriombudsman. Vi måste bli bättre på att granska hur politikerna använder våra skattepengar i Bryssel, insynen måste öka och uppföljningen av hur pengarna används måste bli bättre.

Denna vecka röstar våra företrädare i Bryssel om hur de ska spendera 1650 miljarder kronor av våra skattepengar. Det minsta vi borde kräva är att få veta att de används på rätt sätt och till rätt saker.


Christian Ekström, vd Skattebetalarna
Johan Gustafsson, Slöseriombudsman Skattebetalarna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikelSå här skriver du en debattartikel