Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Vad är det för snömos kyrkan håller på med?

Debattören: Sluta med gudstjänster för tomma kyrkbänkar och låt prästerna hjälpa unga på glid i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-10-09

Stäng hälften av de 3 400 kyrkorna i Sverige för gudstjänster på söndagar. Då får vi loss 1 700 präster som kan planera och genomföra positiv fritidsverksamhet i konkurrens med de kriminella gängen, skriver Per-Ola Larsson.

DEBATT. Vid sitt sammanträde den 6 september fastställde Svenska kyrkans stiftsstyrelse i Stockholm tre prioriterade mål:

  • Att stärka församlingarnas pastorala bärkraft.
  • Att främja god förvaltning.
  • Att utveckla samverkan och samarbete.

Vad är detta för snömos? Har stiftsstyrelsen inte förstått det allvarliga läget för kyrkan i Sveriges huvudstad?

Biskopen Andreas Holmberg skrev sin doktorsavhandling om kyrkan i ett nytt landskap. Det borde sätta sin prägel på kyrkans arbete.

Rikspolischefen är djupt oroad av de kriminella gängens utbredning och dödsskjutningar som styrs av den organiserade brottsligheten. Nästan dagligen får vi ny skrämmande information om tonåringar som skjutit ihjäl människor.

Medan jag skriver detta meddelar medierna att person nummer femtio för i år har skjutits till döds, den här gången i Södertälje. Polisen kan inte ensam stoppa den skrämmande utvecklingen. Kommunernas socialnämnder måste kraftfullt gripa in enligt socialtjänstlagens tydliga föreskrifter. 

Men vad gör kyrkan? Församlingarnas väl tilltagna lokaler står mestadels tomma medan våra tonåringar dräller omkring och rekryteras av de kriminella gängen. Vore det inte kyrkans uppgift att anställa lämpliga fritidsledare och bjuda in tonåringarna till sina lokaler för fritidsverksamhet?

Som exempel kan man se hur Oscars församling på 1970-talet ordnade sin ungdomsverksamhet i Olaus Petri kyrka. Den har – liksom de flesta församlingar – stora och ändamålsenliga lokaler för att samla ungdomar.

Då hade man öppet hus alla skoldagar från skolans slut till klockan 21. Dessutom hade kyrkan kvällsmässa med eftersittning varje söndagskväll – ibland också på lördagar.

Vidare hade man öppet hus för mellanstadieelever varje dag efter skolans slut till klockan 18 i scoutlokalen på Ulrikagatan.

För all denna verksamhet ansvarade en ungdomspräst och tre församlingsassistenter.

Nu har allt detta kokat ner till en enda kväll i veckan. Verksamheten för mellanstadiebarnen har helt upphört. Lokalerna har hyrts ut till en skola. Än värre är det i Hedvig Eleonora församling i Stockholm som hyrt ut sina scoutlokaler till en begravningsbyrå.

Varför sviker kyrkan sina tonåringar? Ser inte biskopen och prästerna att tonåringarna glider iväg i kriminell verksamhet och narkotikamissbruk?

På Östermalm i Stockholm har 30 procent av tonårspojkarna och 20 procent av flickorna använt narkotika, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Kyrkan måste vidta kraftfulla insatser.

Stäng till en början hälften av de 3 400 kyrkorna i Sverige för söndagliga gudstjänster. Vi får då loss 1 700 präster och lika många kyrkomusiker som kan planera och genomföra positiv fritidsverksamhet i kraftfull konkurrens med de kriminella gängen.

Detta kan ske i samverkan med kommunernas socialnämnder som enligt socialtjänstlagen ska ”tillsammans med samhällsorgan, organisationer och andra som berörs, uppmärksamma och verka för att unga inte vistas i miljöer som är skadliga för dem”.

Stiftsstyrelsen måste nu prioritera tre nya mål i vår allvarliga sociala situation där vi nästan dagligen får läsa om människor som skjutits.

Så måste kyrkans nya landskap utvecklas:

  • Öppna församlingarnas lokaler för fritidsverksamhet efter skolans slut.
  • Rekrytera skickliga fritidsledare.
  • Omprioritera församlingarnas verksamhet så att präster tar sig an tonåringarna i stället för att predika för tomma kyrkbänkar.

Kyrkostatistiken visar att antalet besökare vid söndagarnas högmässor under de senaste 30 åren drastiskt har minskat. År 1990 besöktes högmässorna av 9 014 636 personer. Till år 2021 hade det rasat till 1 663 504.

Är det rimligt att 3 400 präster och lika många kyrkomusiker ska fortsätta med traditionella gudstjänster i alla kyrkor samtidigt som ungdomslokalerna står tomma?

Reformera verksamheten och skapa intressanta program i ungdomslokalerna! Där gör prästerna bättre nytta än i predikstolen framför tomma kyrkbänkar.

En sådan omstrukturering av kyrkans verksamhet brådskar. Församlingarnas kyrkofullmäktige kan nu i höstens budgetarbete planera en omprioritering för 2023 och be stiftsstyrelsen att ta fram nya verksamma prioriterade mål för att rädda våra ungdomar undan de kriminella gängen.


Per-Ola Larsson, teologie kandidat, före detta nämndeman


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.