Nej, M och SD är inte på arbetarnas sida

Socialdemokraterna: Falsk marknadsföring i Sverige – och i EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-06-04

I Sverige ser vi hur M och SD ger sig på facket och försämrar a-kassan. I Bryssel hur de gång på gång röstar till fördel för företagen på bekostnad av löntagarna. Trots detta försöker både M och SD utmåla sig som arbetarpartier. Det här är falsk marknadsföring, skriver Johan Danielsson.

DEBATT. Moderater och Sverigedemokrater har aldrig stått upp för svenska löntagare, varken i riksdagen eller i EU-parlamentet. I Sverige ser vi hur de ger sig på facket och försämrar a-kassan. I Bryssel ser vi hur de gång på gång röstar till fördel för företagen på bekostnad av löntagarna.

Trots detta försöker både M och SD utmåla sig som arbetarpartier. Det här är falsk och rent av ohederlig marknadsföring.

 

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Valet sker i skuggan av den ryska invasionen av Ukraina och en pågående ekonomisk kris. Hemma i Sverige har krisen slagit hårt, inte minst mot landets barnfamiljer.

I stället för att stötta hushållen har SD-regeringen suttit med armarna i kors och skyllt på inflationen.

Men våra grannländer har visat att detta argument inte håller. Norge, till exempel, har genomfört flera reformer för att stötta barnfamiljerna och har trots det lägre inflation än Sverige. Även Danmark och Finland har agerat för att ge ekonomiskt stöd till barnfamiljer.

 

SD-regeringens löntagarfientliga politik märks även på andra områden. Åkesson och Kristersson är till exempel just nu i full gång med att försämra a-kassan. Med deras nya avtrappning kommer miljontals arbetare att få ett sämre skydd efter 100 dagars arbetslöshet.

Det här säger vi socialdemokrater prompt nej till. Deras försämring kommer dessutom att slå orimligt hårt mot arbetarkvinnor – vilket SD-regeringen har försökt dölja genom att strunta i att göra en jämställdhetsanalys av förslaget, trots att det är ett krav.

 

En annan anmärkningsvärd sak är att SD – år ut och år in – fortsätter att driva ett förslag om att begränsa strejkrätten i Sverige.

Ja, du läste faktiskt rätt. SD vill alltså ta bort fackens möjlighet att sympatistrejka i syfte att uppnå kollektivavtal, vilket förstås vore en regelrätt katastrof för svenska löntagare och deras trygghet på jobbet.

Det går också helt på tvärs med den ordning som har gjort svensk arbetsmarknad till världens fredligaste – och då menar jag den svenska modell där fack och arbetsgivare tillsammans sätter spelreglerna, utan politisk inblandning.

 

Granskar man Moderaternas handel och vandel på samma område så börjar det även där ganska snart att svartna för ögonen.

I likhet med SD har de drivit en begräsning av strejkrätten. De vill därtill återinföra en särskild antifacklig gräddfil för utländska företag, det som tidigare kallades Lex Laval. Tanken är att utländska företag som utför tjänster i Sverige inte ska behöva följa svenska kollektivavtal. Det är ett riktigt hål-i-huvudet-förslag.  

 

Kan man då lita på att dessa partier kommer stå upp för svenska löntagare i Bryssel? Mot bakgrund av ovanstående vill jag påstå att svaret är nej.

Kan man som åtminstone lita på att det ställer sig på rätt sida i kampen mot Putin? Även där är jag ytterst tveksam. I dagarna gick SD ut och öppnade för samarbete med en rad väldigt ryssvänliga partier i EU-parlamentet. Det här är ett hårresande besked.

En röst på Socialdemokraterna i EU-valet den 9 juni är en röst för ett mer sammanhållet Europa som sätter löntagarnas intressen främst. Vi är också garanten för ett starkt och långsiktigt stöd till Ukraina i kampen mot Putin.

En röst på SD eller M riskerar tvärtom att bli en röst för ett mer arbetarfientligt och Putin-vänligt Europa.


Johan Danielsson, S-kandidat till Europaparlamentsvalet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.