Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Det blir inget ”Team Sweden”, Kristersson

SD svarar Moderaterna om ett samarbete med S i EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-05-29

Moderasternas ”Team Sweden”-avtal, ett samarbete mellan de tre stora partierna, kanske fungerar i en valrörelse – men det kommer inte fungera i verkligheten. Trots att namnet är klatschigt, skriver Jimmie Åkesson och Charlie Weimers.

REPLIK. Under den gångna mandatperioden har Moderaterna i Europaparlamentet röstat med Socialdemokraterna i 85 procent av alla slutomröstningar. Dessa partier har i praktiken haft en decemberöverenskommelse, vilket gynnat Socialdemokraterna som varit på den vinnande sidan i fler omröstningar än Moderaterna.

Tidigare under valrörelsen sade sig Tomas Tobé vilja fortsätta samarbeta vänsterut. Vi sverigedemokrater är i stället övertygade om att högerväljare vill ha högerpolitik. Det är därför vi driver på för ett Tidöavtal på EU-nivå.

Nu har Moderaterna ändrat sig. Nu vill de ha ett ”Team Sweden”-avtal, vilket de tänker sig som ett samarbete mellan de tre stora partierna. Detta kanske fungerar i en valrörelse – namnet är klatschigt! - men det kommer inte fungera i verkligheten.

 

Ett ”Team Sweden” fungerar inte, av tre skäl:

För det första har Magdalena Andersson deklarerat att Socialdemokraterna inte skulle förhandla med Sverigedemokraterna ”ens för att rädda landet”.

För det andra krävs att Moderaterna och Socialdemokraterna – i de frågor som avgörs i parlamentet – är villiga att rösta emot sina partigrupper. Och det är de inte beredda att göra, eftersom deras parlamentariker då skulle gå miste om de fina poster och resurser som går till de som är lojala med grupplinjen.

(Moderaterna har följt grupplinjen i 91 procent av alla slutomröstningar, Socialdemokraterna i 94 procent, medan Sverigedemokraterna endast röstat 46 procent med sin grupp.)

Varför göra upp med S i stället för att förhandla med mer likasinnade partier?

För det tredje avgörs frågor av nationellt intresse inte bara i parlamentet utan också av EU:s regeringar i rådet.

Det är därför Sverige behöver en ny svensk nationell EU-strategi. Vi har skrivit flera debattartiklar i ämnet.

 

De andra partierna saknar förslag på hur våra förhandlare ska stärkas.

Vårt förslag är i korthet att ge svenska väljare makten att i folkomröstningar avslå förslag om att flytta mer makt till EU och vägra betala högre medlemsavgift. Med en sådan strategi skulle svenska regeringar få en starkare förhandlingsposition eftersom de skulle kunna hota med en folkomröstning för att försvara vitala nationella intressen.

 

För många moderatväljare kan tanken om ”Team Sweden” vara attraktiv. Men de borde fråga sig varför Moderaterna skulle kompromissa med Socialdemokraterna när de i stället skulle kunna få ett Tidöavtal på EU-nivå.

Socialdemokraterna har konsekvent röstat för mer migration och öppna gränser, fler regleringar som ger lägre tillväxt, samt för orimliga klimatmål. Lika konsekvent har de röstat emot kärnkraft, gränsbarriärer och minskad EU-budget.

Varför göra upp med dem i stället för att förhandla med mer likasinnade partier?


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Charlie Weimers, Europaparlamentariker och första namn på SD:s lista till EU-valet (SD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.