Jag kommer att kämpa för romerna - tills ni lyssnar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-03-16 | Publicerad 2014-03-14

Soraya Post (F!): Dags att romerna erkänns och får ta plats i EU:s gemenskap

Jag växte upp som fördömd.

Jag mötte en värld som redan hade bestämt sig för vad jag var för en. När din mamma blir tvångssteriliserad för att inte göra fler av dig, när psykologiska undersökningar blir obligatoriska för att du ska få börja grundskolan och när du hittar ditt namn i ett preventivt och olagligt register, då lever du i ett samhälle som har ett behov av att skapa sina egna barbarer.

Här är jag!

Att lyssna på mig är det viktigaste och svåraste ett samhälle kan göra. Klarar vi det kan vi förändra världen.

Romernas situation går som en röd tråd genom EU och hur vi ser på människor och grupper - vilka som har makten och vilka som faller offer för den.

Jag kommer, om jag som första svenskromska företrädare blir EU-parlamtentariker i valet i vår, att ta stöd av EU-stadgarna, de sociala stadgarna, Europakonventionen och ett helt pärlband av juridiskt bindande konventioner för att straffa dem som fortsätter att trampa på romernas rättigheter.

Jag har jobbat med dessa frågor i hela mitt liv och jag har blivit jävligt duktig på det. Jag slutar inte förrän ni lyssnar.

För medlemsländer ska det inte få finnas några ursäkter för att systematiskt diskriminera människor i Europa 2014 - inte heller ska det gå ostraffat. Vi ställer krav på korrumperade länder, varför inte på översittarna?

EU:s gränser ska inte förvandla människor till levande spöken.

Finns du till ska du få identitetskort, och vill du jobba ska du få ett samordningsnummer, bums. Idag finns över 100 000 ”icke-existerande" romer i våra medlemsländer, alltså personer som inte registrerats som medborgare när de föddes.

Statistiken blir ren skräck när vi tittar på hur många som är papperslösa flyktingar, som saknar dokument och handlingar. Det är inte en skönhetsfläck - det är ett grovt systemfel som är symptomatiskt för en kultur som gör skillnad på äpplen och äpplen.

Precis som antisemitism har motarbetats behöver vi tala öppet och målmedvetet om antiziganism och dess effekter.

Utan en sanningskommission kommer vi ingen vart i försoningsprocessen. Först säger vi sanningen om romerna i Europa och sen tar vi varandra i hand. Det första steget behöver vi ta tillsammans.

Romer behöver få bidra, lära och finnas till. Jämställdhet, egenmakt och organisering hör ihop med det samhälle som romer stått utanför alltför länge. Det är dags att de romska grupperna tar sina platser i den europeiska gemenskapen.

Men också, och det är viktigt, att se arbetet med de romska frågorna som ett allmänmänskligt arbete, där romerna bara är ett exempel.

Jämställdhet är mitt mål. Både den civila jämställdheten mellan könen, på arbetsplatsen och i hemmen. En fridens jämställdhet. Och sen ska vi ta itu med den största ojämställdheten; rasismen som sprider sig över Europa - den som är ute efter freden.

Jag är benhård på denna punkt: Vi ska ha en jämställdhetskommissionär och en antirasist-kommissionär i EU. Så är det bara.

Jag kommer kalla rasister för rasister och Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti. De väljer sin rasism varje dag. Precis som jag väljer min feminism.

”Främlingsfientlighet”, vad är ens det? Är det när man inte vågar smaka på grodlår?

För mig kan det aldrig vara två olika saker att lyfta romska frågor i EU och att jobba med hur debatten förs här hemma. Aldrig.

Jag vet dessutom att vi kan förändra samtalet och politiken. Mitt förtroende i EU har jag jobbat hårt för, och det kommer jag att använda när jag tar mig an etablissemanget och ultrahögerns grupperingar med styrka. Mitt feministiska patos ger mig kraft.

Makt är alltid ansvar. Och när ansvar tillåts axlas av de drabbade, kan man vitalisera demokratin.

Soraya Post (F!)

Följ ämnen i artikeln