Hjälp oss att stoppa kyrkans kalhyggen
Debattören: Vi i Svenska kyrkan måste bevara fler skogar och förändra skogsbruket
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2021-09-12
DEBATT. Vanans makt är stor. Det vet alla som någon gång försökt förändra någonting.
Många i miljörörelsen är enormt stressade över svårigheten att få till den storskaliga omvälvande förändring av samhället som världens forskare menar krävs.
Att genomföra en förändring av aldrig tidigare skådat slag är inte lätt. Men man måste försöka ändå, hur ovilliga vissa än kan vara.
Vårt sätt att göra det blev att starta en ny nomineringsgrupp som ställer upp i kyrkovalet.
I dagarna har drygt fem miljoner fått sitt röstkort från Svenska kyrkan och jag hoppas att alla medlemmar som kan ska gå och rösta. Förra valet var det bara 20 procent som gjorde det.
Det sätt som kyrkan har störst chans att påverka världens kolbalans och minska artutrotningen på är hur man sköter sitt stora skogsinnehav.
För tillfället använder sig kyrkan av i stort sett samma metoder som andra stora skogsägare gör. Men det som skiljer kyrkan från dem är att kyrkan är just kyrka. Den bygger på värderingar om allas lika värde och ett gott förvaltande av skapelsen.
Kyrkan är ju också demokratiskt styrd genom val, så alla medlemmar som kandiderar på en lista och blir förtroendevalda kan bli en av dem som styr över kyrkans skogar.
I vår nomineringsgrupp som heter Himmel och jord vill vi självklart bevara alla gamla skogar eftersom de är försvinnande få. Vi vill att alla andra skyddsvärda skogar också ska få vara kvar. Resterande skogar kan vi bruka med hyggesfria metoder.
Vi medlemmar kan genomföra en genomgripande förändring av kyrkans skogsbruk om alla som brydde sig om miljön bara gick och röstade för miljön.
Vi kan rösta bort kyrkans kalhyggen om vi inte vill ha dem kvar.
Om du nu inte är van vid att gå till kyrkan, så hoppas jag att du ändå denna gång ska kunna rubba din egen invanda rytm en aning och göra det genom att gå och rösta i kyrkovalet. För livet på jorden.
Och även om du inte röstar på den nomineringsgrupp som vi har startat, så se till att rösta på en annan demokratiskt sinnad grupp som ställer upp.
Du behöver bara ha fyllt 16 år och vara medlem i kyrkan för att göra skillnad.
Ulrika Karlsson, ordförande i Himmel och jord, kandidat i Luleå stift
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.