Till dig som är utsatt för våld i ditt hem
Debattören: Just nu är många extra drabbade – men hjälp finns att få
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2020-04-06
DEBATT. Styr din partner stämningen i ert vardagsliv? Behöver du akta vad du säger och gör när du kommer hem? Det är aldrig för sent för ett liv utan våld. Och hjälpen finns att få.
Jag vänder mig till dig som inte mår bra i din relation. Till dig som undrar hur det kunde bli såsom det nu blivit, som är mer ledsen än glad, mer orolig än fri. Och som ser dig om efter en utväg.
Att leva i en relation där man kritiseras tär på självkänslan. Många beskriver det som att deras personlighet behövt kliva tillbaka. Utrymmet att vara sig själv har begränsats och man håller känslorna på insidan.
Sådant som egentligen inte skulle få hända började ändå hända, obehaget trappades upp. Gränserna försköts, och inte sällan skedde det så försiktigt att det är svårt att säga när problemen faktiskt började.
Kanske får du allt oftare höra sådant som sårar dig och dröjer sig kvar. Kanske pressas och straffas du på olika sätt. Obehaget hänger i luften och ångesten gör sig påmind, och det är svårt att sätta ord på vad som faktiskt händer.
Man kan både veta att problemen i relationen inte är ens eget fel och ändå känna sig skyldig. Den ambivalensen är vanlig i otrygga relationer. Många motstridiga känslor finns: besvikelse och längtan, sorg och hopp, ilska och uppgivenhet. Relationen kan kännas förvirrande.
Då kan man bli hjälpt av ett extra stöd. Både för att förstå sin relation och sig själv, och om man vill, även hjälp att lämna.
Det finns redan idag trygga personer att tala med, trygga platser att ta sig till. Jourer och skyddade boenden har funnits i Sverige sedan 1978. Alla kvinnors hus är den allra första jouren och tills idag landets största skyddade boende. Och vi fortsätter finnas för dig som behöver oss.
Över stora delar av landet finns lokala jourer och boenden, vi är tillsammans fler än 160 stycken. Så att var du än befinner dig har du förmodligen en jour i närheten som du kan vända dig till. Du är såklart också alltid välkommen att höra av dig till oss oavsett var du är.
Kom ihåg att det aldrig är för sent, för alla finns en väg vidare. De första stegen tar vi gärna med dig. Hör av dig så berättar vi mer.
Ann Isaksson, verksamhetschef Alla kvinnors hus
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.