Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Även killarna påverkas av hedersvåldet

Personal på Fryshuset: Vi måste få männen att ändra sina värderingar

26-åriga Fadime Sahindal sköts ihjäl av sin far när hon var på besök hos sin syster i Uppsala. I en manifestation på Sergels torg i Stockholm år 2002 var ett av huvudbudskapet att fortsätta kämpa mot hedersmord.

I Sverige finns det tiotusentals tjejer som lever under hederskulturens förtryck.

Men hedersproblematiken påverkar även killar. De tvingas bevaka sina systrar, kusiner och mödrar, trots att många vill leva efter andra värderingar.

Killarna, liksom tjejerna, drabbas av arrangerade äktenskap och tvingas gifta sig med tjejer de inte känner för att sedan leva i kärlekslösa äktenskap. Ibland tillåts killarna visserligen ha svenska flickvänner i några år, men när de ska gifta sig får de inte välja fritt, utan måste gifta sig med någon som föräldrarna sett ut. En man som skiljer sig anses vara onormal eller ”svenne” och trakasseras ofta av omgivningen tills han gifter om sig.

Och, i allra värsta fall, kan en bror tvingas döda sin syster, när familjen anser att hon brutit mot familjens heder, även om hon gjort det genom att bli våldtagen.

Hedersförtryck uppstår inte i en viss religion utan har kulturella och traditionella förtecken – i vår verksamhet möter vi offer från muslimska, kristna, judiska och icke-religiösa miljöer. Föreställningen att hedersförtryck bara förekommer bland muslimer är felaktig. Ingen människa föds heller med patriarkala värderingar eller hedersrelaterat tänkande. Det, liksom alla värderingar, är något man fostras i.

För att effektivt kunna bekämpa hedersförtrycket i vårt samhälle räcker det därför inte med stödåtgärder för utsatta tjejer,som skyddat boende och andra akuta insatser.

Vi måste angripa männens värderingar och få dem att ändra sitt beteende. Därför startade Elektra på Fryshuset år 2003 verksamheten Sharaf Hjältar. (Sharaf är det arabiska ordet för ”heder”). Vi utbildade åtta killar mellan sjutton och tjugotvå år – alla med rötter i hederskulturen men med olika religiösa och kulturella bakgrunder – i demokrati, mänskliga rättigheter, retorik och jämställdhet.

När vi skulle rekrytera den första Sharaf Hjältar-gruppen undersökte vi möjligheterna till samarbete med olika invandrarorganisationer och samfund. Dessa visade sig dock vara ointresserade av att ifrågasätta en för oss oacceptabel kvinnosyn. I stället hittade vi ungdomarna genom Fryshusets eget nätverk, via fältassistenter och ungdomssekreterare.

Killarna i Sharaf Hjältar har sedan dess lett seminarier och workshops över hela Sverige. Deras övertygelse och mod har inspirerat tusentals ungdomar att ifrågasätta och ta avstånd från en kvinnoförnedrande tradition. Vi skapade också teaterföreställningen ”Elektras Bröder” i samarbete med Uppsala Stadsteater och Riksteatern. Pjäsen handlar om det dilemma många unga killar ställs för när deras värderingar konfronteras med släktens krav.

De flesta svenskar tror sig leva i en demokrati. Men vår demokrati är inte fullständig så länge tiotusentals människor mitt ibland oss inte har tillgång till samma rättighetskatalog som etniska svenskar. Dessa människor förvägras rätten att bestämma över sina liv med hänvisning till religion, kultur eller tradition.

För att vår gemensamma kamp för mänskliga rättigheter för alla ska bli framgångsrik föreslår vi:

Ett introduktionsprogram för nyanlända flyktingar med betoning på demokrati och mänskliga rättigheter.

?Obligatorisk undervisning i mänskliga rättigheter i alla årskurser i alla skolor.

?Föräldrakurser i demokrati och mänskliga rättigheter .

?Omprövning av bidragssystemet som ska utesluta möjligheten att kvinnofientlig verksamhet finansieras av skattepengar.

?Stöd till Sharaf Hjältar-grupper över hela Sverige.

Eduardo Grutzky

Chef sociala projekt, Fryshuset

Arhe Hamednaca

Projektledare Elektra/Sharaf Hjältar

Anna Rinder

Verksamhetschef för Elektra