Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Objektivitet gäller inte för kolumnister

Betalar skattebetalarna din lön?

Vad hade tidningen kostat utan era bidrag såsom press-stöd?

Hade ni överlevt med samma villkor som mina, som driver en firma med några personer till?

Hur är det, täcker ni era egna kostnader utan bidrag eller är jag som skattebetalare med och finansierar din lön?

Benny

Svar: Du kan vara helt lugn, Aftonbladet får inte ett enda öre i bidrag. Dessutom har tidningens pris inte höjts på sju år. Men vi klarar oss bra ändå och det beror ytterst på att så många läsare och annonsörer tycker att Aftonbladet är en bra tidning.

Journalisterna kan inte stava rätt

Jag läser AB varje dag och jag ljuger inte om jag säger att jag upptäcker mellan 10 och 30 rent språkliga fel vid varje tillfälle. Anledningen till att jag nu reagerar är senaste nytt om värderånet i Göteborg. Det finns inget som heter ”Ett beväpnat rån”. En rånare kan vara beväpnad, men ett rån kan inte vara beväpnat. Ett annat ord, någon ska beskriva ett samband mellan något och det blir till ett sammanband. Så här kan jag hålla på och räkna upp sak efter sak hur länge som helst.

Är journalistutbildningen undermålig eller vad är det för fel?

En annan sak som jag ofta lägger märke till är hur glada journalister är i att uttrycka sin mening om allt de skriver om. Förr gick skrivandet ut på att förmedla vad som hade hänt på ett så korrekt sätt som möjligt och låta läsaren själv bilda sig en uppfattning på basis av vad han just läst. I dag får man journalisternas synpunkter men inte så mycket fakta.

I det sistnämnda fallet är det mest sportskribenter jag syftar på.

Bosse

Svar: Du har helt rätt i att nyhetsartiklar ska vara sakliga och inte ta ställning i sak. Det är en grundregel för god journalistik. Åsikter däremot framförs av tidningens kolumnister. Att vara kolumnist innebär att man har rätt att recensera eller bedöma det man skriver om. Dessa kolumner har ett annat utseende än nyhetsartiklarna i tidningen. Några av de vanligast förekommande kolumnisterna på sporten är Simon Bank, Lasse Sandlin och Lasse Anrell. De tycker ofta till i olika frågor och utifrån vad som hänt i sportens värld.

På nöjessidorna recenserar kända pennor som Per Bjurman, Markus Larsson, Karin Lindstedt och Jan-Olov Andersson musik och tv. Den bedömning som t ex görs av ett tv-program är recensentens högst personliga. Sen finns det naturligtvis massor av läsare som tycker annorlunda.

På allmän plats i tidningen skriver kolumnister som t ex Jan Guillou, Belinda Olsson, Yrsa Stenius och Johan Hakelius. Dessa krönikörer framför också sina egna personliga åsikter i aktuella ämnen.

Vad gäller de språkliga felaktigheter du påpekar måste jag tyvärr ge dig rätt. Det händer alltför ofta att och beror ibland på okunskap och ibland på slarv. Men jag kan lova dig att vi är mycket medvetna om det här problemet och jobbar aktivt för att minimera felen i tidningen.

Fel att kalla alla danskar rasister

Som dansker og stor tilhænger af ytringsfrihed accepterer jeg fuldt ud din beslutning om ikke at vise Muhammed billederne. Men det undrer mig at man i flere artikler i Aftonbladet kan læse at danskere er racister. Det kunne man vel opfatte som krænkende og generaliserende.

Hvorfor helt præcist er det værre at vise 12 satire billeder (hvoraf et par var grove, nogle sjove andre ironiske, ja sågar selvironiske) end det er at skrive så generaliserende og nedladende som Olle Svenning og Jan Guillou gør om et folk?

Klaus Folkmann

Svar: Ingen av dem har påstått att danskar generellt är rasister eller främlingsfientliga. Däremot har de försökt förklara de främlingsfientliga strömningar som finns i Danmark och också försökt förklara varför det blivit så.