Jobba hemifrån fälla för utsatta kvinnor
Debattörerna: Inför alternativ för dem som lever med våldsamma män när coronasmittan bekämpas
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2020-03-20
DEBATT. Coronaviruset påverkar oss alla, om än i olika grad. Nu sätts människors vardag på vänt, ovissheten är utbredd och självklart är att vi gemensamt måste ta ansvar för att skydda dem som tillhör riskgrupperna och de mest utsatta.
Me Too Sweden följer givetvis myndigheternas rekommendationer och förstår att uppgiften att bromsa smittspridningen är högst upp på agendan just nu.
Ett led i detta arbete är ”social distansering” som i skrivandes stund innebär att många som kan jobbar hemma, gymnasieelever och studenter studerar på distans och många äldreboenden stoppar tillfälligt besök utifrån.
Än så länge är grundskolor och förskolor inte stängda i någon större utsträckning och ett av argumenten är att många barn och ungdomar har förskolan och skolan som sin trygga punkt.
Det finns en grupp till som direkt blir extremt utsatt nu när åtgärder av dessa slag är nödvändiga. Kvinnor som lever i utsatta relationer, med ständig skräck att bli slagna eller våldtagna av de män de delar boende med.
Även om en utsatt kvinna i praktiken inte behöver stanna hemma kan naturligtvis rekommendationen att göra det bidra till att förövaren får ytterligare en ursäkt att isolera offret.
Samhället behöver hitta sätt att skydda dessa kvinnor och barn samtidigt som arbetet med att begränsa spridningen av coronaviruset fortgår.
Det svenska samhället har ett djupt solidariskt patos. Nu ser vi flera grupper på sociala medier som startas för att hjälpa varandra i Coronakrisenstid. Men hur hjälper vi våra medmänniskor som lever i isolerade former som kan bli ännu värre när kanske inte ett jobb eller en skola finns som andrum?
Äldre människor är en tydlig riskgrupp. Me Too Sweden vet också att äldre kvinnor utgör en stor grupp som erfar våld i nära relationer. Dessa kvinnor blir därför dubbelt utsatta nu under Coronakrisen.
Me Too Sweden har inte för avsikt att ställa arbetet mot det sexuella våldet mot bekämpningen av covid-19. Vi hoppas och tror att samhället och staten kan lyckas med både och. Me Too Sweden föreslår följande:
- Inför alternativ till karantän eller social distansering för våldsutsatta människor. På så sätt låter vi inte de människor som lever med våld i sin närhet glömmas bort.
- Skjut till resurser till kvinnojourer och andra aktörer som arbetar med våldsutsatta. Enligt kvinnorättsaktivister och kvinnojourer i Kina såg man ett ökat antal fall av våld i nära relationer då kineserna uppmanades att isolera sig för att förebygga spridning av covid-19. Det är viktigt att Sverige tar denna information på största allvar.
- Vårt tredje förslag är en vädjan till allmänheten. Var extra uppmärksam och omtänksam mot dina medmänniskor. Ring en vän eller kollega och fråga hur de mår. Ha civilkurage nog att ringa på dörren som gömmer onormala oljud som vittnar om våld. Eller ring polisen. Men blunda inte för det faktum att många kvinnors och barns vardag blir än mer utsatt och drabbar dem dubbelt, så länge Corona-krisen drabbar oss.
I Sverige sker det närmare 250 sexuella övergrepp eller utnyttjanden av barn eller vuxna, varje dag. Därför har inte samhället råd att göra frågan om mäns sexuella våld mot kvinnor och flickor till en blind fläck.
Coronakrisen sätter stor press på samhällets olika funktioner. Både på beslutsfattare, myndigheter, branscher och inte minst enskilda människor.
I spåren av krisen följer ännu fler utmaningar att hantera och Me Too Sweden är gärna med och hjälper till så gott vi kan för att förebygga att människor lider av Corona, både direkt och indirekt.
Matilda Göranzon, ordförande Me Too Sweden
Jyothi Svahn, styrelseledamot, Me Too Sweden
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.