Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Aftonbladet megafon för oppositionen?

Aftonbladet har blivit högerinriktad

Har Aftonbladet blivit en megafon för oppositionen?

Jag har läst Aftonbladet i många år, men nu tycker jag att tidningen börjar bli alltför högerinriktad. Senaste exemplet på tidningens absoluta lojalitet med oppositionen har man kunnat se efter Katastrofkommissionens rapport. Rena förföljes­en av Göran Persson och andra i Rosenbad. Rekordet är väl ändå fredag 2 december där man kan läsa: ”Här är de främsta skurkarna i det svenska tsunamidramat”. I min ordbok likställs skurk med mördare och förbrytare.

Visst dröjde insatserna vid katastrofen men vad jag vet så var det ingen som blev mördad, rånad eller ens hotad av dessa åtta som Aftonbladet kallar skurkar.

Berndt Lövström

Svar: Aftonbladet försöker alltid skildra sanningen så gott det bara är möjligt. Att ta nån form av partitaktisk hänsyn vore förödande för trovärdigheten.

Därför blandar Aftonbladet inte in åsikter i nyhetstexterna. Åsikterna hör hemma på ledarsidan.

Vad beträffar rapporten om tsunamin så är de flesta överens om att den är en av de hårdaste som någonsin gjorts. Och där pekas enskilda personer ut för bristande ansvar. Man går t o m så långt att man säger att det inte går att utesluta att liv spillts på grund av den dåliga hanteringen från regeringen. Naturligtvis ska Aftonbladet redovisa det.

Tänk på de anhöriga

Nu har ni i tre dagar i följd skrivit om Svullos tragiska självmord. Måndagens tidnings framsida når bottenrekord ”Svullos nya okända kvinna om deras sista timmar”.

Vad har Aftonbladet med det att göra? Eftersom kvinnan var okänd så måste ju det vara Svullos mening. Era så kallade avslöjanden strör ju salt i sorgesåret för de närmaste.

Sven-Erik Sundberg, Storfors

Svar: Aftonbladet har under hela den här tragiska händelsen haft en nära kontakt med de anhöriga. De har fått läsa våra texter och våra rubriker och kommit med egna synpunkter som vi lyssnat på. De har alltså inte upplevt vår rapportering som ”att strö salt i såren”.

Bara dåliga nyheter i världen?

Finns det bara hemska nyheter?

Ja, det kan man ju fråga sig när man surfar in på aftonbladet.se och genast påminns om att världen är ett hemskt ställe där människor avrättas, folk blir våldtagna utan att någon ingriper och hundar biter ihjäl en söt liten pojke. Allt händer på en och samma dag ...

Att ”Sofi ska bli tv-stjärna” lyckas inte lätta upp det hela. Händer det verkligen inget trevligt i världen som är värt att uppmärksamma?

Ska era läsare förfasas och chockas över att världen är ond? Är det syftet?

Tova Nilsson

Svar: Medias uppgift är att rapportera om nyheter och att granska makten. Med den utgångspunkten hamnar man tyvärr i väldigt mycket hemska och negativa nyheter. Men jag håller med dig, visst behövs fler positiva artiklar i tidningar och tv.

Vad kostade festen, Aftonbladet?

Aftonbladet liksom andra tidningar förser oss läsare ofta med information om vad personalfester kostar, speciellt när det gäller statliga och kommunala bolag.

Nu har Aftonbladet fyllt 175 år och hade ett stort party för 600 gäster. Enligt tidningen festade man till långt in på småtimmarna. Det var ju bra. Men vad kostade det?

Göte Flintberg

Svar: De stora festerna som statliga bolag ibland anordnar betalas av våra skattepengar. Aftonbladet är ett privatägt bolag och finaniseras varken av skattepengar eller av statliga subventioner.