Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Replik: Lättare att kunna ta jobb innebär inte sänkta löner

Signhild Arnegård Hansen och Stig Claesson: "Tyvärr visar påhoppen från de 101 fackombuden inte på någon vilja till samförståndsanda"

Svar till 101 fackliga företrädare i Aftonbladet den 29 juni:

Sveriges största utmaning är hur vi ska få fler nya arbetstillfällen i företagen. Därför ställer vi oss frågande till kritiken mot förslagen från Svenskt Näringslivs Kris- och framtidskommission.

Vi har tillsammans med tre andra företagare varit med i kommissionen. Våra förslag bygger på möten med över tusen företagare i landet, politiker, experter och före detta socialdemokratiska ministrar. Kommissionens syfte har varit att peka på nya möjligheter för företagen.

Sverige går igenom en omvandling som är snabbare och mer omfattande än tidigare. Företag och jobb försvinner och ersätts inte med nya i den takt som behövs.

Förmögenhetsskatten gör att nya företag har svårt att få tag i investeringskapital. Majoriteten av de företagare vi mött betalar ingen förmögenhetsskatt själva, men skatten gör det svårt att få tag på pengar till till exempel nya maskiner.

Broderskapsrörelsen (s) skriver i en rapport att det allvarligaste problemet med förmögenhetsskatten är att den bidrar till att allt mer pengar placeras utanför landet – försiktiga uppskattningar anger 500 miljarder kronor, andra beräkningar anger dubbla eller tredubbla tal. Därför tycker Broderskapsrörelsen precis som vi att förmögenhetsskatten ska bort.

För nya företag finns många möjligheter där det dag är monopol. Exempelvis borde företag få chans att vara med och utveckla nya tjänster för våra äldre så att de tryggt kan bo kvar hemma. Om kommuner och landsting släpper in entreprenörer i äldreomsorgen, finns chansen att Sverige blir lika framgångsrikt på trygghetstjänster som vi i dag är på telekom.

Våra förslag för att det ska bli lättare att ta ett jobb tolkar fackombuden som sänkta löner och försämrad arbetslöshetsersättning. Det vi föreslår är att statens överuttag av socialavgifter ska minska. Sänkta socialförsäkringsavgifter till staten är inte detsamma som sänkta löner. Tvärtom ger de företagen möjlighet att anställa fler.

Fackombudens egna recept är mer samförståndsanda, utbildning/kunskap och ökad trygghet. Vi arbetar mycket med kompetensfrågorna. För att få resurser till mer utbildning måste fler arbeta. Får vi dessutom en ökad rörlighet på arbetsmarknaden så byggs kompetensen när fler byter jobb och utvecklas i nya roller.

Det är vårt uppdrag att formulera framtidsvisioner som gör Sverige till en vinnare i globaliseringen. Tyvärr visar påhoppen från de 101 fackombuden inte på någon vilja till samförståndsanda.

Vi kommer trots det att fortsätta söka allianser med fackliga organisationer och andra.