NHL-svepet: Svensken hyllades i Vancouver

Uppdaterad 09.47 | Publicerad 07.43

NEW YORK. I senaste nattens NHL-svep konstaterar vi att ytterligare en veteran stod för ett äkta hattrick – och att en svensk ikon hyllades med ett endagarskontrakt i Vancouver.

NATTENS KOPITAR

Ja, det är faktiskt så vi får beskriva Tampa-stjärnan Nikita Kutjerov.

I går natt lyckades slovenske veteranen Anze Kopitar medelst ett äkta hattrick i tredje perioden i LA Kings premiär mot Sabres i Buffalo vända 0-1-underläge till 3-1-vinst. Och när Tampa inatt inledde sin säsong med bortamatch mot Carolina upprepade ”Kuch” bedriften. Visserligen lyckades Brayden Point kvittera Hurricanes 1-0-ledning från första perioden redan i mittakten –framspelad av Kutjerov, för övrigt. Men sedan gick den 31-årige poängkungen in och satte tre puckari tredje – inklusive två i tom kasse på slutet.

– Om jag tänker skjuta mer i år? Om jag har läge skjuter jag, men ser jag en öppen medspelare kommer jag passa honom, säger den genuine playmakern efter 4–1-triumfen.

Victor Hedman inledde å sin sida säsongen med hela tre assist.

Kommande natt skulle samma lag gått i clinch i omedelbar retur i Amalie Arena i Tampa, men den matchen har flyttats fram på grund av orkanen Miltons härjningar.

NATTENS HYLLADE SVENSK

Under fredagen signerade pensionerade storbacken Alex Edler ett endagarskontrakt med Vancouver Canucks – så att han i officiell mening fick avsluta karriären i klubben han representerade i merparten av de 1030 NHL-matcher han spelade under sjutton säsonger.

Sedan bjöds den nu 38-årige jämtlänningen och hans familj ut på isen i Rogers Arena innan nattens match mot Philadelphia, hyllades med eftertryckliga ovationer av fansen och fick av bästa kompisarna Daniel och Henrik Sedin motta en träskulptur från klubben.

I den fajt som följde tog Alex första och sista lag i karriären en poäng, men fick till slut stryk med 3-2 efter straffavgörande.

Nils Höglander gjorde ett fint mål för Canucks och i Flyers kasse stoppade Samuel Ersson 24 skott. Sedan var han, som så ofta, i princip omutlig under straffturneringen.

NATTENS BITTRASTE FÖRLUST

Nederlagstippade Chicago hade en riktig skräll på lut i Winnipeg. När en dryg minut återstod av matchen var de i ledning med 1-0 – mot det Jets som krossade Edmonton med 6-0 i premiären tidigare i veckan.

Men då lyckades Mark Scheifele kvittera – och sedan hann förlängningen bara pågå i 38 sekunder innan samme man också satte avgörande 2-1.

– Vi spelade riktigt bra i 59 minuter. Men det räcker inte, suckar Hawks-backen Seth Jones.

NATTENS BLUES

Det var det, ehum, St.Louis Blues som hade. Efter två raka segrar under säsongsstarten åkte de på Strippen i Las Vegas på årets första förlust, med 4-3 mot Golden Knights – som därmed tagit full pott i sina två matcher.

Jack Eichel var åter förträfflig och bidrog med såväl mål som assist, medan svenske backen Philip Broberg spelade fram till ett Blues-mål.

Jubel i Vegas Golden Knights.

NATTENS SVENSKAR

Alex Edler, Vancouver Canucks

– Jo, men det få vi väl ge ge honom när han fick sätta punkt för en strålande karriär med ceremoni på isen och allt.

Nils Höglander, Vancouver Canucks.

– Det var ett härligt fräsande skott han avlossade när han gjorde säsongens första mål.

Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

– Tre assist är en mycket respektabel premiärskörd.

Samuel Ersson, Philadelphia Flyers

– Han är snudd på omöjlig att knäcka under straffavgöranden, ynglingen från Falun.