Dagens namn: Birgitta, Britta

Dömer ut defensiven – trots ’Bajens’ seger

Publicerad 2014-05-19

I stridens hetta försvinner det taktiska helt

Vann – men förtsätter läcka bakåt Efter Hammarbys tredje raka seger dömer lagets tränare Nanne Bergstrand ut sitt egna lag: ”De är inte tillräckligt tekniskt skolade”

SÖDERTÄLJE. Tredje raka segern.

Då dömer Nanne Bergstrand ut egna laget som ”defensivt oskolat”.

– Han har rätt. Vi kan ­inte släppa in så här många och korkade mål, säger Hammarbys målvakt Johannes Hopf.

Sjätte målet på sex matcher för Pablo Pinones Arce.

4–2 borta mot Syrianska och tredje raka segern i ­Superettan.

Ändå var det negativt snack i Hammarbylägret ­efteråt. Efter att Pinones Arce vackert vinklat in 2–1 i den 63:e minuten dröjde det inte mindre än 30 sekunder innan Syrianska kvitterade. Ständigt löpande Nikola Grubjesic rann igenom och klippte distinkt in 2–2 när mittbacksparet Marko Mihajlovic och Daniel Theorin gick bort sig i en till ­synes ofarligt situation.

– Det ska inte vara så ­enkelt, vi har släppt in otroligt mycket mål i år. Och nästan alltid efter egna misstag, säger Johannes Hopf.

Hårt straffade

Det är tredje gången ­under våren som Hammarby åker på ett baklängesmål bara minuten efter ett mål framåt. I matcherna mot Sundsvall och Ängelholm ledde det till noll poäng.

– Vi blev straffade hårt i båda de matcherna. Vilket inte håller i längden, säger defensive mittfältaren ­Johan Persson.

”Saknar utbildning”

Efter matchen var tränare Nanne Bergstrand mycket irriterad över lagets försvarsspel. Veteranen är ­fundersam över Hammarbyspelarnas defensiva skolning, som han menar är undermålig.

– De behöver taktisk utbildning. I stridens hetta känns det som att det taktiska tänket helt försvinner.

Vad beror det på?

– De är inte tillräckligt tekniskt skolade, helt enkelt, säger Bergstrand och ger ett exempel:

– När Dinko Felic kommer in, så bjuder vårt mittfält Syrianska på stora ytor i stället för att pressa. Då kan de i lugn och ro slå in bollen mot honom. Vi är som mest sårbara efter ett ledningsmål.

Johannes Hopf uppskattar att tränaren är tydlig med Hammarbys stora brist.

– Det har ju hänt tre ­gånger. Trots att vi har pratat om det väldigt mycket innan, verkar det bara ­hända oftare ju mer vi snackar. Man får jobba hårt för att göra mål framåt, då går det inte att bara kasta bort det sen.