Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Efter OS-protesten – Babulfath stängs av

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-08-18 19.04

Sveriges Tara Babulfath stängs av efter att ha protesterat mot domaren i semifinalen på OS i Paris. Svenskan tog senare OS-brons i 48-kilosklassen. Arkivbild.

Den svenska judokan Tara Babulfath tog OS-brons i Paris, men protesterade mot domaren i semifinalen.

Nu stängs svenskan av i tre månader för sitt agerande, rapporterar SVT Sport.

– Det är tufft, säger Babulfath till SVT.

Den 18-åriga judotalangen förlorade en stenhård semifinal mot japanskan Natsumi Tsunoda – som senare tog OS-guldet – i 48-kilosklassen. Förlusten i förlängning kom efter att Tara Babulfath åkt på sin tredje varning i matchen.

Svenskan ville inte acceptera domslutet och munhöggs länge med den australiske domaren Lubovir Petr innan hon lämnade mattan.

Senare vann svenskan bronset – Sveriges första OS-medalj i judo – och hon bestraffades inte för sitt beteende under turneringen i Paris. Nu har dock Internationella judoförbundet fattat beslutet att stänga av 18-åringen i tre månader.

– Judo är det bästa jag vet och att åka utomlands på läger och tävla det är något jag lever för, säger hon till SVT.

Hon får dock behålla sin bronsmedalj och sin plats på världsrankningen. Enligt SVT har förbundet tagit hänsyn till att Babulfath inte var aggressiv i sin protest, men betonar att det är allvarligt att det skedde på en sådan stor arena som ett OS innebär.

– Jag tror att jag hade haft svårt att gå vidare om jag inte gjort den protest som jag gjorde. Men det är ingenting jag kommer göra om i framtiden och jag har lärt mig den hårda vägen.

Avstängningen gäller mellan den 30 juli och 31 oktober.