Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Stjärnornas utmaning: Ny vallaorganisation igen

Anders Hansson/TT

Publicerad 05.45

Linn Svahn har haft tre personliga vallare på tre år. Arkivbild.

Svenska skidlandslagets vallaorganisation görs om igen.

Bristen på kontinuitet skapar problem för flera stjärnåkare.

– Det är alltid tufft när ens vallare slutar. Speciellt nu när jag har min tredje vallare på tre år, säger Linn Svahn.

I förra veckan presenterade Sveriges vallachef Anders Svanebo sin nya organisation med fyra nya vallare. Bland annat ersätts stjärnvallaren Perry Olsson som överraskande inte erbjöds nytt kontrakt efter förra säsongen.

Flera åkare har blivit av med sina personliga vallare, som för dem ofta betyder lika mycket som tränaren.

Jonna Sundling beskriver relationen med Perry Olsson:

– Han har varit en väldigt viktig pusselbit och hjälpt mig i spåret på ett sätt som ingen annan gjort tidigare.

Bygga relation

Jonna Sundling berättar att hon blev besviken när Olsson slutade. Nu inleder hon samarbetet med sin nye vallare, Karl Edenroth.

– Vi ska ses om två veckor i Torsby för att testa skidor, kolla skidparken, kolla min teknik, se hur ska vi valla och hur han ska lägga på fäste. Jag har landat i att jag känner mig trygg i det, berättar Sundling.

Frida Karlsson och Linn Svahn får i år sin tredje vallare på tre år efter Mats Eklund och Larry Poromaa. Nu ska Mattias Berglund valla deras skidor.

Svahn säger att det är en omställning:

– Det är alltid tufft när vallare slutar, speciellt när det är min tredje vallare på tre år. Det är tufft att byta och komma i synk med varandra.

Öppnar sig

Hur går man vidare i det arbetet?

– Det är inte som att någon har dött. Det perspektivet får man ha. Men man är väldigt tajt med sin vallare, säger Svahn och erkänner att mycket kommer att hänga på henne själv om samarbetet med nya vallaren ska fungera:

– Det jag kan påverka är att öppna mig och ge den delen jag behöver för att vi ska få en bra relation och ett bra samarbete. Jag är väldigt trygg med att det blir bra.

Linn Svahn poängterar att den nya vallaorganisationen står inför utmaningar:

– Det är mycket nytt för dem med det fluorfria och det är nytt för oss att det kan svänga mycket. Det gäller att vara skärpt och kan ta lite djärva beslut ibland. Jag har försökt vara ganska cool och flyta med.