Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Hon får äran när Paralympics invigs: "Magiskt"

Clara Nyblom/TT

Publicerad 2024-08-27 15.07

Dressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson blir svensk fanbärare när Paralympics i Paris invigs.

På onsdagen invigs Paralympics i Paris.

Då kommer dressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson, 64, agera Sveriges fanbärare.

– Det är helt fantastiskt, jag vet inte hur jag kan beskriva det i ord, säger hon till TT.

– Det är också helt fantastiskt för min sport, för paradressyren. Så det känns jättestort, och jag hoppas att det ger ringar på vattnet – att alla som rider och som har någon slags funktionsnedsättning vågar klassificera sig och komma med på vägen, för det är ju en helt fantastisk sport som vi har, fortsätter Etzner Jakobsson.

Den rutinerade ryttaren har tagit tre paralympiska medaljer under karriären – två brons i Rio de Janerio 2016 och ett silver i Tokyo 2021.

Invigningen av Paralympics kommer precis som OS-invigningen inte utspela sig på en arena. Men till skillnad från OS-invigningen kommer den paralympiska invigningen inte äga rum på Seines vatten.

I stället kommer idrottarna att paradera genom staden, från Triumfbågen, via Champs-Élysées och vidare till Place de la Concorde. 65 000 personer ska kunna ta plats längs paraden för att se den live.

Det är den första Paralympics-invigningen i historien som sker utanför en arena.

– Jag tror det kommer vara en stor glädje, att gå där med hela svenska truppen och ha alla svenska kamrater runt omkring sig och få visa upp sig och få visa upp den svenska flaggan. Det är magiskt, säger Louise Etzner Jakobsson.

Invigningen, som startar klockan 20 på onsdagskvällen, sänds av SVT.