Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Paralympics invigt – rekordpublik väntas

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-08-28 20.51

Ny idrottsfest, ny storslagen öppningsceremoni.

Paralympics 2024 kan börja.

Intresset för spelen ser ut att bli rekordstort världen över.

Frankrikes president Emmanuel Macron tog plats bredvid Andrew Parsons, ordförande i Internationella paralympiska kommittén (IPK), för att bevittna onsdagskvällens invigning på Place de la Concorde.

Och för att ta emot paralympierna som tagit sig genom Paris, via paradgatan Champs-Élysées och vidare till det berömda torget intill floden Seine. Bland dessa den svenska truppen, anförda av Louise Etzner Jakobsson, den 64-åriga dressyrryttaren som fått äran att bära den blågula fanan.

Ett par timmar efter att ha slagit sig ner på läktaren, när solen sedan länge gått ner över Paris, klev Macron sedan upp på scenen för att förklara spelen öppnade.

Ceremonin fortsatte senare med att den paralympiska elden tändes i samma spektakulära ballong som inhyste OS-leden, och som de senaste veckorna blivit ett populärt turistmål i Tuilerieträdgården.

Sänder dygnet runt

Macron öppnade spelen med en förhoppning om att Paralympics ska bli en lika stor succé som OS tidigare i somras. Och sett till biljettförsäljning och medieintresse verkar det vara en högst realistisk förhoppning.

I arrangörslandet Frankrike kommer exempelvis France Télévisions ha Paralympicssändningar i gång dygnet runt. Och IPK räknar med att nå ut till betydligt fler än i Paralympics i Rio 2016 respektive Tokyo 2021 – som båda hade en total räckvidd på drygt 4 miljarder personer.

2,5 miljoner biljetter

”Vi tar för givet att Paris 2024 kommer att krossa alla tidigare sändningsrekord för Paralympics. Det handlar om rekord i antal rättighetsinnehavare, att det blir fler timmar direktsänd idrott än någonsin tidigare och att alla 22 sporter kommer att kunna följas live för första gången i historien”, säger John Lisko, ansvarig för sändningsrättigheterna på IPK, i ett pressmeddelande.

Totalt 18 av de 35 OS-arenorna kommer att återanvändas för Paralympics. Och publikfesterna från de olympiska spelen ser ut att kunna upprepas de kommande elva dagarna. Över 2,5 miljoner biljetter har sålts och flera arenor är redan utsålda.

Paralympics pågår fram till den 8 september.