Sportbladet

Dagens namn: Roland

Seglingsduon tar OS-brons: "Så mycket glädje"

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-08-08 12.07

Seglingsduon Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson tog OS-brons i 470-klassen. Tårarna kom direkt efter målgång.

Medaljseglingen var oerhört tajt där det såg ut som att svenskarna skulle missa pallen flera gånger.

– Det är en blandning av tomhet och så mycket glädje, säger Lovisa Karlsson.

Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson brast ut i ett glädjefnatt när bronset var säkrat. De omfamnade varandra på båten, glansiga i ögonen.

Väl i land hoppade de jublande i vattnet och kramades om av det svenska teamet, bland andra silvermedaljörerna Rebecca Netzler och Vilma Bobeck (silver i 49er FX). Den svenska flaggan hissades i masten.

– Jag tycker vi gör en fantastisk prestation i dag, lyckas leverera när det gäller som mest. Att få ta en medalj tillsammans med Lovisa, som jag beundrar så extremt mycket, det är jättestort, säger Anton Dahlberg.

Svenskarna var tvungna att få allt att stämma i det avgörande och sista racet. De tio bästa båtarna från grundomgången under OS-seglingarna skulle göra upp om medaljerna i den nyckfulla bukten i Marseille.

Inte i egna händer

Det svenska paret låg fyra inför finalracet. Därför hade de inte riktigt makten i egna händer utan länder som Spanien behövde seglade bort sig.

Den svenska båten kom iväg helt okej vid starten, ett avgörande moment i segling, och hamnade i mitten av fältet.

I den andra vändningen hade inte mycket förändrats. Dahlberg/Karlsson låg och guppade mellan medalj och missad pallplats, och allt skulle avgöras på sista sträckan.

In mot målsträckan var det avgörande hur just Spanien, som låg på silverplats inför racet, skulle placera sig. Svenskarna behövde ha tre båtar mellan sig och spanjorerna. Sverige gick in som fyra i mål. Och Spanien gick in som nia. Bronset var säkrat.

– Jag vågade inte riktigt titta bakåt, är det tre båtar emellan? I halvvinden mot mållinjen börjar Anton säga att vi har bronset. Då säger jag ”fortsätt segla in i mål, fortsätt segla hela vägen”. Och efter mål när vi inser att vi har bronset. Det är så mycket känslor, säger Lovisa Karlsson.

Dahlberg, 39, är en av de mest erfarna olympierna i den svenska truppen, han gjorde sitt femte OS och tog sin andra medalj. Karlsson gjorde sitt andra. De vill inte säga något om framtiden tillsammans och en eventuell satsning mot Los Angeles 2028.

– Först ska vi fira det här och suga på den karamellen. Det har varit en helt fantastisk resa, men det är tufft också att få ihop familjepusslet, säger Anton Dahlberg.

Sverige har historiskt tagit 38 OS-medaljer i segling sedan 1896, varav 10 guld, 15 silver och 13 brons. Efter torsdagen är slutsiffran 39.